Under årets E3-mässa har ett flertal svenska spel presenterats.
Under årets E3-mässa har ett flertal svenska spel presenterats. Foto: Christian Petersen

Växande svensk spelbransch presenterar spel på E3

1:40 min

Just nu pågår världens största datorspelsmässa E3 i Los Angeles och den svenska spelbranschen växer sig allt starkare.

Natten till måndagen, svensk tid, presenterade Stockholmsstudion Avalanche den fjärde delen i deras spelserie Just Cause på E3. Av allt att döma är det som vanligt en värld fylld av deras överdrivna explosioner och humoristiska kaos.

Men Avalanche är inte ensamma att som svensk spelstudio presentera spel på världens största mässa.

Malmöstudion Massive Entertainment presenterade The Division 2, uppföljaren till deras postapokalyptiska succéspel från 2016. Och Umeåstudion Coldwood visade upp en uppföljare till Unravel, där det lilla garnnystanet Yarny återigen är ute på äventyr.

Den svenska spelindustrin fortsätter att öka sin omsättning för varje år, enligt Svenskt spelutvecklarindex. 2012 omsatte den svenska spelindustrin 3,7 miljarder kronor. 2016 hade den omsättningen vuxit till 12,5 miljarder.

Under samma period hade antalet anställda i Sverige mer än fördubblats.

Utöver de spel som redan nämnts har bland annat den svenska studion Machine Games presenterat uppföljaren till den mycket omdebatterade nylanseringen av Wolfenstein. Även Dice har visat upp nytt material från Battlefield V där Norges del i andra världskriget för första gången speglas i spelform.

Massive Entertainment rapporterade tidigare i år att The Division nu spelats av över 20 miljoner spelare. Efter succén fick företaget förra året även i uppdrag att utveckla spel kring filmserien Avatar. Ett kontrakt som säkrar upp deras verksamhet för tio år framåt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista