Ahmad Sarmast med några av medlemmarna i Anims kvinnoorkester Zohra.
1 av 2
Ahmad Sarmast med några av medlemmarna i Anims kvinnoorkester Zohra.
Grundaren av Afghanistans nationella musikinstitut, dirigenten och professorn i musikvetenskap Ahmad Sarmast. Foto: Berit Nygren/SR.
2 av 2
Grundaren av Afghanistans nationella musikinstitut, dirigenten och professorn i musikvetenskap Ahmad Sarmast. Foto: Berit Nygren/SR.

Afghansk musikskola prisas med Polar

13 min

På torsdagskvällen får rockgruppen Metallica och Afghanistans nationella musikinstitut, förkortat Anim, ta emot Polarpriset.

Anim och dess grundare, dirigenten och musikvetaren Ahmad Sarmast får priset för sitt arbete med att förändra unga afghaners liv genom musiken.

- Kan du föreställa dig en dag här i Sverige utan musik? frågar Ahmad Sarmast.

- Nej, svarar Kulturredaktionens Berit Nygren.

- Men det gick vi igenom, fortsätter Sarmast.

I mitten av 90-talet berövades det afghanska folket sin musikaliska identitet och under fem år var det afghanska folket helt tystat, berättar Sarmast. Det var när den islamistiska väpnade talibanrörelsen tog makten i huvudstaden Kabul.

- Det var ett kulturellt folkmord, säger Sarmast och exemplifierar med den konstform han själv har satsat sitt liv på:

- Folk fick inte lyssna på musik, inte lära sig musik, inte spela musik. Det var att beröva ett land sin musikaliska identitet men också att beröva människor deras personliga identiteter och mänskliga rättigheter.

Undkom ett självmordsattentat

Sarmast gjorde som så många andra musiker och kulturpersonligheter – flydde. För egen del hamnade han så småningom i Australien, men hjärtat fanns alltjämt kvar i Afghanistan. Talibanstyret föll och hos Sarmast började tankar ta form på hur landet skulle återfå sin musikaliska identitet.

För tio år sedan återvände han till Kabul med risk för sitt liv, för även om det då var flera år sedan som talibanstyret hade fallit visste han att han fortfarande utmanade djupt rotade värderingar om att musik var något syndigt och som en god muslim inte skulle befatta sig med. Då visste han inte att han några år senare med nöd och näppe skulle undkomma ett självmordsattentat riktat mot honom själv - hör hela berättelsen i ljudklippet ovan!

Musiken i inslaget är:

Brahms Ungerska dans nummer 5 med Afghanistans ungdomsorkester som är en av skolans orkestrar

Shad Kon Jan-e-Man (trad) med Zohra som är en annan av skolans orkestrar, med enbart unga kvinnor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".