Några av årets sommarvärdar. Fatima Bremmer, Claes Månsson, Sara Danius, Jesper Waldersten och Sabina Ddumba.
1 av 2
Några av årets sommarvärdar. Fatima Bremmer, Claes Månsson, Sara Danius, Jesper Waldersten och Sabina Ddumba.
Tonsättaren Victoria Borisova-Ollas sommarpratar i P1 2018. Foto: Berit Nygren/SR.
2 av 2
Tonsättaren Victoria Borisova-Ollas sommarpratar i P1 2018. Foto: Berit Nygren/SR.
SOMMAR I P1

Sara Danius sommarpratar i P1

2:29 min

På onsdagen presenterades årets Sommarvärdar i P1 och bland dem finns Svenska akademiens förra ständiga sekreterare Sara Danius.

Så här svarar Sommar i P1:s chef Bibi Rödöö på frågan varför de valde Danius:

- Sara Danius har haft den mest centrala positionen inom Svenska akademien, och hon har ju egentligen inte pratat om hur det var, säger Rödöö.

Danius har ju också en konflikt på halsen, kan inte det här betraktas som Sommar i P1 ger henne en plattform som hennes meningsmotståndare inte får?

- Andra medlemmar i Svenska akademien har ju hörts på olika sätt i Sveriges Radio och på andra ställen. Sara Danius har inte hörts på samma sätt.

Har hon fått några restriktioner för vad hon får prata om?

- Vi har inte kommit så långt. Vi har precis fått ett citat som handlar om vad hon ska prata om. Sara Danius hälsar att hon ska tala om "konsten att knyta en knytblus, Svenska akademien och annat i den vägen".

Bland andra sommarvärdar finns skådespelarna Claes Månsson, Thure Lindhardt och Eva Rydberg, trummisen Mikkey Dee, vissångaren Jack Vreeswijk, folkmusikerna Sara Parkman och Samantha Ohlanders och tonsättaren Victoria Borisova-Ollas. Borisova-Ollas hade ifjol urpremiär på sin opera "Dracula" ifjol och så här berättar hon vad hon ska prata om:

- För mig själv har jag kallat det här manuset "En sommar utan pianot".

Varför det?

- För det handlar ganska mycket om mina egna minnen och min uppväxt som pianospelande barn i Ryssland, berättar Borisova-Ollas och fortsätter:

- Det handlar också om andra tonsättare som skrev för pianot och jag tyckte framför allt att för en publik som inte är så van vid klassisk musik är det mindre formatet en bättre ingångsväg in i vår värld av klassisk musik än att drämma till med ett stort orkesterstycke precis i början av programmet. Det blir litet orkestermusik också, det blir litet populärmusik, litet filmmusik, det blir också litet folkmusikaliska inslag.

Se hela listan på Sommar i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista