grenfell
1 av 3
Grenfell Tower ett år efter branden. Foto: Claes Aronsson/SR
En minnesvägg för offren i Greenfell tower-branden.
2 av 3
En minnesvägg för offren i Greenfell tower-branden. Foto: Claes Aronsson/SR
Esme Chazan
3 av 3
Esme Chazan Foto: Claes Aronsson/SR

London väntar på minnesplats för Grenfell-offren

2:43 min

Ett år efter att 72 människor miste livet i branden i höghuset Grenfell Tower i London hedras offren av Londonborna. Men eftersom den utbrända byggnaden fortfarande står kvar saknas en officiell minnesplats.

Regeringen och de lokala politikerna har fått hård kritik för det mesta sedan branden för ett år sedan. Därför var det antagligen ett klokt beslut av regeringen att överlåta åt anhöriga, överlevande och de som bor i området kring Grenfell Tower att bestämma vad som ska göras på platsen där det utbrända stålskelettet står i dag. Men ännu har inget läckt ut om vad som ska göras med platsen.

Resterna av Grenfell Tower är i dag täckta med en vit duk som i natt lystes upp i grönt för att hedra offren för branden. Att tornet ännu inte har rivits beror på att det gåtts igenom noga av polis i jakt på bevis på om någon bär skulden i juridisk mening för branden. Tidigare har det sagts att Grenfell Tower kan jämnas med marken senare i år.

Häromdagen invigdes en liten minnespark för att hedra offren utanför en kyrka i närheten. Där står fortfarande en liten blomma med en hälsning från premiärminister Theresa May.

På en bänk sitter Esme Chazan i skoluniform och tänker tillbaka på det som hänt. Hon gillar visserligen tanken att det skulle bli en park på platsen för branden men hon tycker också att det är viktigt att ta vara på alla saker från alla provisoriska minnesplatser som finns i området.

– Jag älskar trädgården förstås, men alla hyllningar som hemmagjorda små papperslappar är det som sätter igång känslorna. Det skulle vara toppen med mer av det, säger hon. 
 
Andra som 86-åriga Tarapada Sinha Roy tycker att det är viktigt att se framåt i stället för bakåt. Han vill ha studentbostäder i stället för en minnesplats.

– För unga och behövande som studerar till sjuksköterska eller något annat, säger han.
 
På kort sikt blir det stora problemet hur huset ska rivas utan att ställa till med allt för stor skada i området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista