Några av skaparna till filmen Grannar. Från vänster: Alina Khan, Nazira Abzalova, Karin Wegsjö, Isabelle Khan och Baktiyar Hadjaev.
1 av 2
Några av skaparna till filmen Grannar. Från vänster: Alina Khan, Nazira Abzalova, Karin Wegsjö, Isabelle Khan och Baktiyar Hadjaev. Foto: Dave Russel/SR
Helena Ingelsten är projektledare för RÖST och redaktör på SVT.
2 av 2
Helena Ingelsten är projektledare för RÖST och redaktör på SVT. Foto: Emil Salmaso/SR

RÖST ska engagera ungdomar i samhället

2:51 min

Kortfilmer ska få unga att engagera sig i samhällsfrågor inför valet i höst.
Det är syftet med åtta utvalda kortdokumentärer som kommer att visas på SVT, Youtube och flera platser runt om i landet.

Helena Ingelsten är en av projektledarna för RÖST. Ett samarbete mellan SVT, Svenska Filminstitutet och Folkets Bio. Helena Ingelsten tror att filmerna är ett bra sätt för att få ett rikt valutbud, även om hon säger att det var svårt att välja bland alla inskickade bidrag.

– Det är viktigt att de här filmerna inte är förankrade i något politiskt parti men vi tror att det här är ämnen som engagerar och kommer öppna upp för fler samtal, ett intresse för det samhälle vi lever i och som vi alla är en del av, säger hon.

Filmerna handlar om allt från hur det är att vara kvinnlig e-sportare eller somalisk man till hur det är att bo vid en kraftstation i inlandet, eller hur många av dina grannar som faktiskt röstar.

Karin Wegsjö och Nazira Abzalova har gjort filmen Grannar. De berättar att idén till filmen kom till när de pratade om att Nazira Abzalova aldrig röstat tidigare.

– Hur kan man bo här i tolv, tretton år utan att känna att man röstar, att man är en del av det, säger Karin Wegsjö.

– Och det viktigaste vi vill ta upp är frågan om förorten. Det finns många olika aspekter och anledningar till varför folk inte gör det. Där visar filmen att varje nej kommer från någonstans, det är inte samma nej, säger Nazira Abzalova.

Bredvid filmskaparna står några av de som medverkar i filmen. 35-årige Baktiyar Hadjaev har aldrig intresserat sig för politik tidigare, men blev väldigt engagerad efter att ha varit med i filmen. Ungdomarna Isabelle och Alina Khan säger däremot att de aldrig skulle kunna avstå från att rösta.

– Ungdomar är ganska woke nuförtiden, alla vet vad som händer och vad som är rätt och fel. Det här fick mig att komma ikapp, säger Isabelle Khan.

– Vi har gått i skolan, vi har lärt oss om partier, vi har lärt oss om demokrati och rösträtt. Jag har alltid lärt mig att jag har rätten att rösta, så jag ska rösta, säger Alina Khan.

Tjejerna säger att de inte visste att det var så pass många människor som inte röstar. När de pratade med sina föräldrar efter filmen visade det sig att även de övervägt att inte rösta.

– Jag som ungdom har fått reda på det, så nu vet jag att jag kanske borde prata med lite äldre personer om vad det faktiskt innebär att rösta., säger Alina Khan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista