Flera personer står och tittar på konst under en utställning.
1 av 2
Utställningen Sex sekler av samtid visas på Nationalmuseum Jamtli. Från Nationalmuseum finns Magnus Olausson, Carl-Johan Olsson och Linda Hinners på plats och berättar om utställningen. Foto: Jessica Ehrby/Sveriges Radio
Två kvinnor står i en trappa framför vägg med många olika färger.
2 av 2
Chrisitina Wistman, biträdande museichef och Anna Wersén, affärsutvecklingschef på Jamtli har samlats för öppnandet av Nationalmuseums filial. Foto: Jessica Ehrby/Sveriges Radio

Nu öppnar Nationalmuseum i Jämtland

2:45 min

Nu i helgen öppnar Nationalmuseum sin filial i Östersund, på muséet Jamtli. Bygget har pågått i drygt två år, men planerna har funnits ända sedan 2010.

– Tanken uppkom vid ett möte vid hade med Nationalmuseum, säger Christina Wistman, biträdande museichef på Jamtli. Det här var i samma veva som Moderna museet skulle öppna i Malmö. 

Vad betyder det här för Jamtli?

– Det är lite svårt att sammanfatta, men det betyder ju att man nu på Jamtli kan ta del av de statliga konst- och designsamlingarna, långsiktigt framåt.

Och det faktum att Nationalmuseum i Stockholm har varit stängt för renovering under flera år gör att den första utställningen i Östersund, "Sex sekler av samtid," som bland annat innehåller verk av konstnärer som Rembrandt, Rubens, Jenny Nyström och Carl Larsson, också innehåller flera föremål som nu visas upp för första gången.

– Det är en nyhet när vi har gjort den här satsningen, säger Magnus Olausson, som är chef för samlingar och forskning på Nationalmuseum. Jamtli kommer inte i andra hand utan i det här fallet i första hand. Det är en nyhet i relation till de 18 visningsplatser vi har i resten av riket.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista