Himlens mörkrum finns SVT Play fr.o.m. 8 juli och visas i SVT2 fredagen den 13 juli, kl. 20.00.
1 av 2
"Himlens mörkrum" finns SVT Play fr.o.m. 8 juli och visas i SVT2 fredagen den 13 juli klockan 20. Foto: Jean Hermanson
Jean Hermanson självporträtt
2 av 2
Jean Hermanson (1938-2012) Foto: Jean Hermanson
SOMMARTIPSET I KULTURNYTT

Sommartipset: Himlens mörkrum

1:33 min

I sommar får en dokumentärfilm om fotografen Jean Hermanson nypremiär i SVT. Perfekt för en regnig dag, tycker Mårten Arndtzén.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

2012 gick fotografen, filmaren och arbetarskildraren Jean Hermanson ur tiden, 74 år gammal. En stor bildskatt lämnade han efter sig, men också en del ogjort.

– Det är alldeles för många människor på mina bilder som jag inte vet vad de heter, för jag har inte skrivit upp det. Så jag funderar på att försöka få fatt på dem, så att de inte blir anonyma.
 
Som tur var hade han en assistent som inte är rädd för att jobba. Nils Petter Löfstedt tog både på sig uppgiften att finna ett värdigt hem åt Hermansons analoga fotoarkiv, och att söka upp några av alla de som förblivit namnlösa, på de klassiska bilderna från 1970-talets, svenska industrigolv. 
 
Och inte nog med det: han gjorde också en mycket fin dokumentärfilm om alltihop. En film som lever väl upp till Jean Hermansons mästerskap med gråskalan; både yrkesstolthet och ovärdiga arbetsförhållanden får plats i skildringen av 1900-talets industriarbete.

"Himlens mörkrum" heter den och är en sammansatt och vacker hommage till ett livsverk och en tidsålder. Perfekt för en regnig dag, på SVT Play.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista