Foto: TT.
Foto: Virginia Mayo/TT/AP

Europamuseum föremål för politisk kamp

14 min

Europeiska historiens hus i Bryssel har hamnat mitt i en politisk diskussion i ett splittrat EU.

När Europeiska historiens hus invigdes förra året hade projektet kostat en halv miljard kronor. Museet finansieras av Europaparlamentet och EU-kommissionen och beskrivs av ledande EU-politiker som ett hem för den europeiska identiteten.

Genom att berätta Europas historia från 1800-talet och framåt skulle en gemensam europeisk identitet bli tydlig för besökarna.

Men flera medlemsländer har kritiserat hur museet beskriver den europeiska 1900-talshistorien. Därmed har museet hamnat mitt i en politisk diskussion, i ett splittrat EU. 

– Det har funnits flera kontroverser kring museet. Det beror framförallt på att historien ofta skrivs från ett nationellt perspektiv, säger Constanze Itzel, direktör på Europeiska historiens hus i Bryssel.

Polen och Ungern är två tydliga exempel på länder som kritiserat museet. 

Den polska kritiken har framförallt handlat om att museet bagatelliserar kommunismens brott under 1900-talet. Just kommunisttidens förtryck har varit en nyckelfaktor i partiet Lag och Rättvisas retorik i Polen, som sedan flera år tillbaka har en kylig relation till Ryssland.

Constanze Itzel säger att frågor om historien är kontroversiella eftersom de nu står i centrum av inrikespolitiska och partipolitiska diskussioner.

– Jag tror faktiskt inte det är möjligt att skapa en historisk berättelse som alla länder kan vara överens om, säger Constanze Itzel.

Men faktum är att museet också i förhållande till EU lyfter fram flera kritiska och mörka partier i Europas historia.

Även om EU-politikerna talar om att den europeiska identiteten tydligt präglas av sammanhållning och demokrati så får ämnen som kolonialism och totalitarism stort utrymme. Dessutom får frågan om hur historien hela tiden används för just politiska syften stor plats i den permanenta utställningen.

- Vi tror att det är viktigt att man förstår hur minnen används och till och med missbrukas. Museet är skapat av historiker och akademiker som är medvetna om alla kontroverser och debatter och vet att det är omöjligt att ge enkla svar, säger Constanze Itzel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista