Val i Zimbabwe
Val i Zimbabwe Foto: ZINYANGE AUNTONY/AFP

Ny app hjälper utsatta journalister i Zimbabwe

3:29 min

När Zimbabwe går till val i juli – det första valet sedan president Robert Mugabe avsattes – ska en svensksponsrad app hjälpa till att skydda journalister som rapporterar.

– Situationen är bättre än den har varit under de senaste åren, men det har ändå förekommit att journalister har hamnat i trubbel när dom har delat information på social medier till exempel att de har blivit anklagade för att underminera presidenten, säger Kudo Howe.

Det har blivit bättre för journalister sedan Robert Mugabe avsattes förra året men fortfarande arresteras folk för att de delar information på sociala medier som kritiserar regimen.

Situationen är bättre än den har varit under de senaste åren.

Då kan de ta hjälp av Koda Howe och hans nya app, JournoSOS. Den beskrivs som en "panikknapp för zimbabwiska journalister". I den finns olika knappar som man trycker på beroende på vad man utsätts för: "överfallen", "censurerad", "fängslad" och "utvisad" är några av alternativen man kan välja mellan.

– Vi har ett emergency team på plats som hälsar på arresterade journalister för att ge dem dem laglig hjälp eller medicinsk hjälp, säger Kudo Howe.

När du trycker på knappen underrättas intresseorganisationen MISA:s media-skydds-team som kan hjälpa till. I teamet finns jurister, sjukpersonal och annat som journalisten kan behöva.

Att man kan ringa ett nödnummer som journalist och få hjälp av ett team är inte något nytt. Det som inte har funnits tidigare är de standardiserade kategorierna där journalisten väljer att beskriva vad den utsätts för. Dom gör det möjligt att få fram tillförlitlig statistik över vad som händer.

MISA Zimbabwe finansieras bland annat av SIDA, och har utvecklat appen med hjälp av svenska medieinstitutet Fojo. 

– Det som typiskt har varit situationen tidigare under Mugabe, och som ingen vet om det kommer att vara fallet nu, är att säkerhetsstyrkor eller polisen attackerar journalister. Det händer också att ZANU PF, partiet som styr, deras ungdomsgrupp attackerar journalister vid möten eller demonstrationer, säger Kajsa Törnroth som arbetar på Fojo med projekt i Zimbabwe.

Det är fortfarande möjligt att bli arresterad för "falska utsagor" om man delar information som är regeringskritisk.

Just nu är situationen lugnare, men i slutet av juni sprängdes exempelvis en bomb i samband med ett kampanjmöte som nuvarande presidenten Emmerson Mnangagwa hade, där två människor omkom. Men det har varit lugnt i appen sen den kom på plats, men det beror delvis på att människor självcencurerar sig.

– Det är fortfarande samma lagar som gäller som när Mugabe satt, även om den här regeringen försöker distansera sig från Mugabe. Regeringen ger folk mer rum nu men de kommer ihåg att det fortfarande är möjligt att bli arresterad för "falska utsagor" om man delar information som är regeringskritisk till exempel, säger Kudo Howe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista