Domstolen i Istanbul där rättegången mot Sahin Alpay och hans kollegor hölls.
Domstolen i Istanbul där rättegången mot Sahin Alpay och hans kollegor hölls. Foto: Lefteris Pitarakis

Domar mot turkiska journalister fördöms

2:50 min

Reportrar utan gränser fördömer domarna mot sex journalister från den stängda tidningen Zaman i Turkiet.

Bland journalisterna finns Şahin Alpaysom bodde i Sverige under flera år.

Han och de andra fem har fått fängelse i mellan åtta och tio år för medlemskap i den terroriststämplade Gülenrörelsen.

- Det här ger kriminaliseringen av journalistik i Turkiet ännu en välsignelse, säger Johann Bihr, chef för den avdelning på Reportrar utan gränser i Paris som bevakar pressfrihetsfrågor i Turkiet, och fortsätter:

- Journalisterna har befunnits skyldiga bara för att de har arbetat för tidningen Zaman och vi uppmanar turkiskt rättsväsende att omedelbart fria journalisterna och att upphöra med politiska rättegångar mot journalister över huvud taget.

Zaman anklagades av den turkiska regimen under president Erdoğan för att vara hjärnan bakom det misslyckade kuppförsöket för två år sedan. Det har räckt för att döma journalisterna enligt principen "guilt by association", alltså att en människa kan befinnas skyldig bara genom att ha varit i samma rum som en misstänkt, enligt Bihr.

Bland de sex journalisterna finns den idag 73-årige Şahin Alpay som under flera år bodde i Sverige och som tidigare i år frigavs från en husarrest efter 1,5 års fängsligt förvar. Alpay är nu dömd till åtta år och nio månaders fängelse. Enbart anklagelserna mot honom är absurda genom det engagemang han har visat för demokratin, säger Bihr.

Alpay har magrat och förlorat en del hörsel men återhämtar sig, säger Bihr.

Alpay och tre av de andra är fria i avvaktan på att en högre instans ska bekräfta domarna. Två av de sex sitter fortfarande i fängelse, men Reportrar utan gränser och många andra i omvärlden ger inte upp.

Nu hoppas de på Europadomstolen för mänskliga rättigheter, för "det turkiska rättsväsendet är mer politiserat än någonsin", säger Johann Bihr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista