homeros och lerplattan
Foto: Grekiska kulturdepartementet och Wikimedia Commons

Litteraturprofessor om det arkeologiska fyndet: "en riktig sensation"

2:20 min

– Om man verkligen hittat en äldre version av Homeros Odyssén är det en riktig sensation, säger litteraturprofessor Lars Lönnroth angående att grekiska arkeologer tror sig ha hittat den hittills äldsta nedskrivna versionen av det klassiska verket.

Det grekiska kulturdepartementet har gått ut med nyheten att en lerplatta med 13 verser ur eposet har grävts fram vid antikens Olympia. Enligt preliminära analyser skulle fyndet vara från Romartiden, troligen tidigare än 300-talet.

Det betyder ändå att lerplattan tillverkats omkring 1000 år efter att man tror att Odysséen skrevs.

Lars Lönnroth är professor emeritus i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet. Han är intresserad att veta mer om fyndet.

– Om man verkligen hittat en äldre version av Homeros Odyssén är det en riktig sensation. Då får man skriva om litteraturhistorien, men det är väl inte så troligt att det är en så radikal förändring vi kan vänta oss. Det är dessutom bara 13 rader, men det är klart intressant, säger Lars Lönnroth.

Är det något du skulle vilja veta mer om?

– Ja, först och främst vill jag veta exakt vilka 13 rader som återges på stenen och om de överensstämmer med den vanliga versionen av Odyssén eller om de skiljer sig på något sätt.

Är det vanligt att det görs sådana här litterära fynd från den här antika tiden?

– Nej, det är väldigt sällsynt. Det är klart att det händer någon gång emellanåt. Den allra största upptäckten på senare år är de så kallade "Döda havsrullarna", säger Lars Lönnroth och fortsätter:

– Det är ju många utförliga texter. Det här tycks ju bara vara 13 rader så det kanske inte är fullt lika sensationellt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista