Årets Dawit Isaak-pristagare, fängslade förläggaren och bokhandlaren Gui Minhai. Foto:Privat

Manifestation för Gui Minhai

1:26 min

Idag hålls en manifestation utanför Kinas Ambassad i Stockholm. Detta för att uppmärksamma att den svenska författaren Gui Minhai nu har suttit fänglsad i Kina utan rättegång i tusen dagar.

– Det här är en möjlighet att komma och visa att Kinas inlåsning av aktivister och dissidenter, på ett vis som bryter mot internationell lag, inte är okej helt enkelt, säger Jojje Olsson, journalist och författare med fokus på Kina och en av initiativtagarna till manifestationen.

Han menar att det är viktigt att såväl civilsamhället som politiker agerar och höjer rösten för att visa att Kinas fängslande av regimkritiker inte är acceptabelt.

– Vad det gäller Gui Minhai har svenska UD och utrikesminister Margot Wallström gjort ett par uttalande i rätt riktning där man har krävt att Gui Minhai ska bli fri. Men det finns mycket mer att göra här, för de här uttalandena har varit ganska korta och kommit ganska sent.

– Det finns alltså möjlighet att arbeta mycket hårdare med med att få andra länder och organisationer att uppmärksamma fallet och ta upp det i politiska möten med Kina. I så fall ökar Gui Minhai möjligheter att släppas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista