FOTO: Alexander Ekström/Sveriges Radio
FOTO: Alexander Ekström/Sveriges Radio

Taubespelen tar paus

2:32 min

I helgen skulle den 24:e upplagan av Taubespelen ägt rum på klassisk Taubemark, närmare bestämt i Ellös på Orust, men istället tar festivalen en paus.

Det hade sålts för få biljetter, och det här är projektledaren Nils Ericssons tankar om varför:

- Som arrangör är man ju publikens förlängda arm och vi har nog inte varit riktigt uppmärksamma på vad det är publiken vill ha.

Vad Taubespelen skulle ha gjort istället vet Nils Ericsson inte, men det ska nu utredas.

- Någonstans har tiden sprungit ifrån oss.

Att tiden skulle ha sprungit ifrån Taubes visor tror Nils Ericsson däremot inte, i alla fall inte helt och hållet.

- Taubes äventyrsvisor kommer väl att försvinna, för idag är det ju inte många som vet "fullriggare" och annat - vad det är för någonting - men kärleksvisorna och naturbeskrivningarna är ju fantastisk lyrik och de kommer alltid att finnas kvar. Sedan kanske det är så att folk vet vem Evert Taube är, men de känner till visorna och sjunger dessa på diverse tillställningar, säger han.

Inte heller tror han att det har spelat roll att Taubespelen har ägt rum samtidigt som exempelvis visfestivalen i Västervik alla år.

- Vi har väl snarare samarbetat till och från, delat på artister och sådant där. Sedan är ju jag av den uppfattningen att ju mer som händer desto intressantare är det.

Vad kommer ni att göra nu med festivalen?

- När det mest praktiska är avklarat runt om festivalen måste vi sätta oss ner alla berörda parter och analysera vad det var som hände. Finansiärer, kommun och alla som är involverade på något sätt varför proppen gick ur i år. Jag tror inte att det har med någon fotboll att göra utan det är ett fel med festivalen, med konceptet, säger Ericsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista