Ed Sheeran spelas extremt mycket i musiktjänsten Spotify. Foto: AP/TT
Ed Sheeran spelar tre konserter i Sverige. Foto: Foto: AP/TT

Personliga andrahandsbiljetter gav problem vid Sheeran-konsert

2:09 min

Besökare nekades tillträde till Ed Sheerans konsert på Ullevi i Göteborg för att de hade personliga biljetter.

Inför Ed Sheerans andra konsert nekades hundratals personer som köpt sina biljetter i andra hand från att komma in på spelningen för att biljetterna var personliga, som på tåg och flyg, vilket innebär att det bara är köparen som kan använda dem.

Enligt de svenska konsertarrangörerna FKP Scorpio och Live Nation har det blivit något vanligare att artister begär att biljetter ska vara personliga för att på så sätt minska cirkulationen av falska biljetter och undvika att de säljs i andrahand till överpriser.

Att en biljett är personlig och inte går att sälja vidare menar Konsumenterket inte är förenligt med svensk lag och förra året stämde man konsertarrangören Luger. Bo Lång är Vägledare på Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument, som önskar tydligare lagstiftning.

– I dagsläget är det ju en djungel, det är oklart vilka regler som gäller. Konsumentverket har ju tagit vidare ett företag som heter Luger till Patent- och marknadsdomstolen för att få någon form utav dom som klargör om det ska vara tillåtet eller inte, säger han.

Joakim Skoglund är Marknadschef på Luger. Han säger att man gör biljetterna personliga när en artist vill det, och att det är bra att man reder ut vilka regler som faktiskt gäller.

– Köper man via andrahandsförsäljare kan vi som arrangör inte garantera att den är äkta eller till rätt pris. Men om du köper en biljett till en konsert där de är personliga så är vi alltid noga med att kommentera att du kan ändra namnet på den om behovet uppstår, säger Joakim Skoglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".