Sugar - Norrbottensteatern slår på stort

En vågad storsatsning i Luleå hade premiär i helgen. Till och med röda mattan var utrullad när Norrbottensteatern visade upp musikalen Sugar. Den prominente regissören Georg Malvius har tillsammans med scenografen Ellen Cairns och koreografen Juri Nael åkt upp till Luleå för att försöka göra storlagen scenkonst. Vår recensent Pelle Lindblom lämnade föreställningen med blandade känslor.

Trumpeter, socker och röd matta. Förlagan är ju filmkomedin I hetaste laget med Marilyn Monroe, Tony Curtis och Jack Lemmon. Det hela utspelar sig i Chicago på 1930-talet, där två arbetslösa musiker blir vittnen till en gangsteruppgörelse. Och för att komma undan klär de ut sig till kvinnor och tar jobb i en damorkester.

Ja, ja. Snyggt är det. Alla dansar snyggt. Ingen sjunger falskt. Koreografin och scenografin är förnämlig, och orkestern är samspelt. Allt är på plats.

Sugar marknadsförs ju som musikalkomedi. Men är det roligt. Näe. Dråpligt. Nej. Fyndigt. Nej. Imponerande. Mjaa, lite. Men mer för allt det där tekniska, alla scen- och kostymbyten. Jag är lika imponerad som uttråkad, kan man säga.

I pausen är vi några som spekulerar om inte humorn i denna story är lite för möglig vid det här laget. Det här med karlar i kvinnokläder är ju inget att uppröras över längre. Att en man blir kär i en man, eller en transvestit, är ju inte heller nåt som chockerar. Gift er bäst ni vill, tänker jag när det på scen ska få det att se ut som förveckling. Eller så behövs en Skifs eller Ulvesson för att klara av showandet i showen.

Some like it hot bygger också, inbillar jag mig, på manligt och kvinnligt i nån slags het kontrast som är på utdöende. Det måste finnas erotisk spänning. En gentleman möter en kvinna. Men redan i början där Erik-André Hvidsten och Alexander Lycke bär kostym, ser de ganska flick-pojkaktiga ut som unga män gärna gör i dag. Omanliga i vart fall. Och med kvinnokläderna på blir det inte så stor skillnad.

Och Evelyn Jons har kanske inte heller den där bitska erotiska utstrålningen.

Gangstrarna fyller däremot kostymerna och gör bland annat en härlig gansterstepp i första akten. De är de coola rabbarna.

Ett riskprojekt av Norrbottensteatern kanske man kan säga. Tjugosex personer i ensemblen - lika många bakom scenen. Miljonerna rullar, och tanken är väl att norrbottningarna ska gå man ur huse och i två och en halv timme kunna känna det som om det bodde litegrann i en storstad. Får se en riktig musikal på hemmaplan.

Och nog tror jag biljetterna går åt. Publiken tror jag omfamnar Sugar ungefär med samma entusiasm och jubel som man välkomnar att IKEA ska öppna i Haparanda. Det vi recensenter som är intellektuella tråkmånsar som klagar jämt.

Pelle Lindblom

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".