Jan Bergman, författare och historiker.
1 av 2
Jan Bergman, författare och historiker. Foto: Siri Hill/SR
Spionvandring på Östemalm i Stockholm under ledning av Johan Öhgren.
2 av 2
Spionvandring i Stockholm under ledning av Johan Öhgren. Foto: Siri Hill/Sveriges Radio

Allt fler vill läsa om spionerna under kalla kriget

2:50 min

Intresset för historiska berättelser om spioner och kalla kriget ökar. Det menar flera bokförlag som Kulturnytt har pratat med.

Utanför Grand Hotel i Stockholm har en förväntansfull skara samlats för att vara med på Swedish Spy Museums spionvandring. Cornelia Hanqvist är en av deltagarna.

– Jag fick veta att min farmor jobbade inom den tyska underrättelsetjänsten. Jag har hört att hon jobbade som sekreterare, men sedan har jag förstått att hon faktiskt var mer involverad än så. Man vill förstå mer om vilken sits de var i och vad som hände, säger Cornelia Hanqvist.

Under tre timmar ska gruppen lotsas mellan adresser som på olika vis varit viktiga för underrättelsetjänstens vara eller icke vara under andra världskriget.

Men det är inte bara här som intresset för spioner ger sig tillkänna. En rundringning som Kulturnytt har gjort till flera bokförlag visar att efterfrågan på litteratur med temat ökar. På förlaget Lind & co återutger man nu biografin "Kodnamn Onkel" från 1993 om den tyska dubbelagenten Erika Schwarze.

Författaren och historikern Jan Bergman har skrivit för- och efterordet till "Kodnamn Onkel". Han har ägnat många år av sitt liv åt att intervjua spioner – bland annat Erika Schwarze – och har i flera böcker försökt teckna de hemliga agenternas historia.

– Historien är viktig, och den är alltid viktig, men i de tider vi lever i nu är den viktigare än annars, säger Jan Bergman.

Intresset för spionromaner går hand i hand med ett skakigt säkerhetspolitiskt läge, menar Jan Bergman. Och att intresset nu ökar – precis som det gjorde på 1950- och 80-talet – är allt annat än konstigt, menar han.

– I den här tiden vi lever i nu, med Donald Trump, med sönderfallet inom EU, är många rädda och osäkra och kan inte förklara den samtid vi lever i, och än mindre vara förberedda för den framtid vi står inför. Då letar man sig alltid tillbaka i historien.

På Östermalm i Stockholm fortsätter spionvandringen under ledning av guiden Johan Öhgren. Anderas Turku är en av deltagarna. Han är nyfiken på att utmana sin bild av Sverige under andra världskriget, och han tror att ju oroligare det är i världen desto större blir behovet av att förstå den.

– Är det inte så att när omvärlden är lite skakig blir man mer intresserad. Utan historien vet man inte vad som kommer i framtiden. Det är ju ofta så att historien upprepar sig och då kan det vara kul att veta hur det har varit, säger Andreas Turku.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".