Belarus

Oberoende journalister anhållna i Belarus

0:57 min

I Belarus har flera journalister anhållits sedan igår och flera andra har kallats till förhör. Flera av journalisterna arbetar på oberoende nättidningar.

Polisen i Belarus anhöll under tisdagen fyra journalister som arbetar på olika oberoende nättidningar i landet. De ska enligt utredarna vara misstänkta för att olovligen ha skaffat sig tillgång till information från en statlig nyhetsbyrås datorsystem - en anklagelse som flera oberoende journalister i Belarus ställer sig frågande till.

Under onsdagen har gripanden och husrannsakningar bland oberoende journalister i Belarus fortsatt.

Enligt nyhetsbyrån Reuters ska minst 4 journalister ha anhållits under dagen, samtidigt som polisen gjort husrannsakningar hos flera redaktioner och journalister.

Pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser fördömer gripandena och säger att det handlar om ett försök att skrämma oberoende medier i landet.

En talesperson för Belarus utrikesdepartement säger i ett uttalande att gripandena är en strikt juridisk fråga som inte har med yttrandefriheten i landet att göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".