Belarus
Belarus

Journalister i Belarus oroliga efter gripandena

2:36 min

De senaste dagarna har flera oberoende journalister i Belarus gripits av polis. Nu är många journalister oroliga.

Enligt beräkningar av det oberoende journalistförbundet i Belarus har totalt 18 journalister i Belarus omfattats av husrannsakningar, förhör och gripanden sedan i tisdags. 8 av journalisterna har anhållits som misstänkta, anklagade för att ha loggat in på den statliga nyhetsbyrån Beltas nyhetstjänst med hjälp av andra personers användarkonton. Det är anklagelser som många tvivlar på och som i vilket fall inte skulle föranleda en så omfattande polisinsats, säger Olga Chvoin.

– Vi är chockade, och det är klart att sådana här gripanden gör att alla blir rädda, säger Olga Chvoin, redaktör på det oberoende belarusiska journalistförbundets nyhetstjänst.

Olga Chvoin menar att polisinsatsen handlar om att skrämma oberoende journalister i landet och säger att journalistkollegor vaknar på morgonen och kontrollerar sociala medier för att ta reda på om fler personer fått påhälsning av polis.

– Vi vaknar på morgonen och kollar direkt på sociala medier eftersom det är där folk skriver om de utsätts för husrannsakningar, säger Olga Chvoin.

De gripna journalisterna arbetar på flera olika nättidningar i Belarus, bland annat nätsajten Tut.by, landets största oberoende nyhetstjänst. Bland de gripna finns också den tyska tidningen Deutsche Welles korrespondent i Belarus Pauljuk Bykowski.

Gripandena har fått hård internationell kritik. Både Reportrar utan gränser och Europarådet för mänskliga rättigheter har fördömt polisinsatsen.

Bland Belarus intellektuella är stämningen upprörd. Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj säger i en intervju med nyhetssajten Radio Svoboda att gripandena är ett försök att skrämma alla, och säger att det är en slags kontroll huruvida civilsamhället är kapabelt att göra motstånd.

Belarus intar plats 155 av totalt 180 länder enligt Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. Flera bedömare menar att gripandena är ett led i en allt hårdare kontroll över medierna i landet.

Olga Chvoin på det oberoende journalistförbundet i Belarus håller med och menar att repressiva metoder är ett sätt att slå ner de populära oberoende nyhetstjänsterna till förmån för statliga medier.

– Makten försöker kontrollera vilket inflytande som de statskontrollerade medierna har, men inte genom att ändra sin egen journalistik utan genom att utöva påtryckningar på den oberoende journalistiken, säger Olga Chvoin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".