Mauricio Rojas, Chiles kulturminister.
Mauricio Rojas, Chiles kulturminister. Foto: Claudio Bresciani / TT

Rojas avgår som kulturminister i Chile efter kritiserat uttalande om museum

1:40 min

Den chilensk-svenske politikern Mauricio Rojas avgick på måndagskvällen efter bara några dagar som kulturminister i Chile. Orsaken är gamla uttalanden om ett museum i Santiago.

I en intervju i CNN 2016 säger den chilensk-svenske och tidigare folkpartistiske politikern Mauricio Rojas att Chiles minnesmuseum över diktaturens offer inte låter människor själva reflektera, utan försöker chocka dem. Museet är vänsterpräglat och ger ingen förklaring till vad som föranledde militärkuppen och därför, säger Mauricio Rojas, ger museet en falsk version av Chiles historia.

Året före intervjun förde Rojas fram samma resonemang i sin bok "Diálogo de Conversos", där han skrev att museet på ett skamlöst och lögnaktigt sätt utnyttjar en nationell tragedi.

Utnyttjar en nationell tragedi

I lördags lyfte tidningen La Tercera fram Mauricio Rojas åsikter om museet i en artikel om honom, och många har reagerat starkt. Isabel Allende Bussi, kongressledamot och dotter till den tidigare presidenten Salvador Allende som tvingades bort i militärkuppen 1973, kallar dem oacceptabla. Poeten Raúl Zurita uppmanar till bojkott av evenemang där Mauricio Rojas deltar. Rojas ord skadar det som ligger det chilenska folket allra närmast, deras försvunna, skjutna, torterade och utflydda, skriver Raúl Zurita.

På Twitter bemöter Mauricio Rojas den skarpa kritiken och skriver att uttalandena kommer från en gammal intervju som inte speglar hans tänkande i dag. Han har aldrig rättfärdigat de oacceptabla, systematiska och allvarliga kränkningarna av mänskliga rättigheter som skedde i Chile, skriver Mauricio Rojas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".