Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dags att blåsa dammet av Darwin

Är humanister dåliga på naturvetenskap och har det öppnat dörren för flum? Kulturredaktionens Mattias Berg har funderat över ett märkligt sammanträffande.

Precis när den amerikanska debatten om ”Intelligent Design” har nått också hit kommer en ny svensk utgåva av Darwins ”Om arternas uppkomst”.

Det är en händelse som ser ut som en tanke. Och det är väl vad debatten om ”Intelligent Design”, eller ID som det kallas, handlar om. Om händelsen, det vill säga evolutionen, bara ser ut som en tanke * eller om den faktiskt också är det. Om utvecklingen från mikrob till människa alltså har gått via Darwins teorier om slumpmässiga mutationer och naturligt urval, eller om det finns någon sorts ”intelligent designer” bakom alltihop.

Nu har också president Bush öppnat för att ID får läras ut i amerikanska skolor, till skillnad från den mer bokstavstrogna kreationism som förbjöds för nästan tjugo år sedan.

Så det var länge sedan Charles Darwins klassiker ”Om arternas uppkomst” från 1859 var så aktuell och omstridd. Ändå har nog få av oss så kallade intellektuella verkligen läst just den här klassikern.

Det är lätt att ge författaren och naturvetaren C P Snow rätt. Precis etthundra år efter Darwins bok kom ut, lanserade han begreppet ”De två kulturerna”. Snow menade att det fanns en avgrund mellan humanister och naturvetare * och pekade inte minst på humanisternas bildningsluckor på naturvetenskapens område. Att kunna definiera begreppen massa och acceleration såg han till exempel som den naturvetenskapliga motsvarigheten till att kunna läsa.

Så jag öppnar ”Om arternas uppkomst” och känner mig lite skyldig. Är det på sätt och vis kulturlivets fel att ”Intelligent Design” blivit ett begrepp på modet? Är det vår oförmåga att förstå och diskutera också naturvetenskapens klassiker som sänkt ribban för det offentliga samtalet om, till exempel, livets uppkomst eller genteknik?

Jag vet inte. Men jag vet att jag nu ska passa på att fylla igen en av alla mina bildningsluckor. Från och med nu är det Darwin och jag.

                                                                 Mattias Berg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".