Eva Melander och Eero Milonoff i "Gräns"
1 av 3
Eva Melander och Eero Milonoff i "Gräns" Foto: Triart
En bild ur filmen "Gräns".
2 av 3
En bild ur filmen "Gräns". Foto: Henrik Petit
Teamet bakom filmen "Gräns" med regissör Ali Abbasi i mitten tar emot sin nominering.
3 av 3
Teamet bakom filmen "Gräns" med regissör Ali Abbasi i mitten tar emot sin nominering. Foto: Roger Wilson/SR
OSCARSGALAN 2019

"Gräns" blir årets svenska Oscarsbidrag

4:38 min

Ali Abbasis thriller "Gräns" blir Sveriges kandidat att nomineras till Oscarsgalan 2018.

I dag tillkännagavs Sveriges Oscarsbidrag 2018 inför pressuppbådet som samlats till presskonferens på Filmhuset i Stockholm.

Det blev filmen "Gräns" som blev Sveriges bidrag. Baserad på en novell av John Ajvide Lindqvist beskrivs "Gräns" som "en mörk kärlekshistoria som balanserar i gränslandet mellan verklighet och det övernaturliga".

"Gräns" har redan vunnit pris på Cannesfestivalen i kategorin Un certain regard, men har svensk biopremiär först i veckan, fredag 31 augusti.

Filmen har därmed chansen att nomineras till kategorin årets bästa icke engelskspråkiga film på Oscarsgalan.

Regissör Ali Abbasi säger att han inte hade några förväntningar innan "Gräns" kom ut, men att de vuxit i samband med att filmen vunnit priser.

– Jag tänkte att om vi inte fick nomineringen skulle jag bli skitförbannad, men när vi fick den var det självklart. Förväntningarna har gått upp med att vi fått så många axelklappningar och det är så många som tycker om filmen. Så jag går runt med sådana förväntningar vilket också är lite farligt, säger Ali Abbasi till Kulturnytt.

För Ali Abbasi är dock inte priserna det som driver hans filmskapande.

– Det är klart jag hade tyckt det vore roligt att ha en Guldpalm eller Oscar på min bokhylla att hålla upp böckerna med, men det är inte därför jag gör film. Nu gick det bra (i Cannes, red. anmärkan), men för mig skulle inte filmen bli sämre om vi inte fick något pris i Cannes, säger regissör Ali Abbasi till Kulturnytt och fortsätter: 

– Sen har ju priser all prestige och det kommersiella värdet och det tycker jag är skitbra, men för mig är film inte fotboll. Det är inte så att vi ska vinna VM liksom.

De senaste två åren har varit lyckosamma för Sverige i Oscarssammanhang. Både "En man som heter Ove" och "The Square" blev nominerade till galan, men ingen av filmskaparna fick gå hem med en statyett.

Sju ledamöter i den svenska Oscarskommittén utser det svenska bidraget. För att en film ska kunna nomineras till Oscarsgalan måste den ha haft svensk biopremiär under tiden 1 oktober 2017 till 30 september 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista