RECENSION - LITTERATUR

"Geniet från Breslau": Mästerlig historisk roman

2:53 min

Fritz Haber fick Nobelpriset i Kemi 1918, Clara Immerwahr var den första kvinnan i Tyskland som doktorerade i kemi. Men deras väg till framgång var lång och svår. Gunnar Bolin har läst Lena Einhorns "Geniet från Breslau".

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Geniet från Breslau
Författare: Lena Einhorn
Förlag: Natur och kultur

Romanens huvudpersoner, Fritz Haber och Clara Immerwahr, är två judiska ynglingar, båda uppväxta i Breslau i Schlesien det som idag heter Wroclaw och ligger i Polen. De växer upp i kölvattnet av det som kallas Haskala – den judiska rörelsen som något förenklat sagt uppmanade till integration utan att den judiska identiteten skulle ta skada. De unga tu träffas på en dansskola runt 1880 och hinner precis snudda vid varandra innan ödet drar de åt nya håll.

Handlingen kretsar kring sekulärt judiskt, intellektuellt liv i Tyskland runt förra sekelskiftet. Vissa judar konverterar, eller låter sig döpas som man säger, för att enklare få tillgång till de rättigheter som fortfarande är förvägrade judar, eller bara för att komma undan judehatet. Men den rasistiska antisemitismen, den som inte bryr sig om hur döpt du än är, är på stark frammarsch.

För en av våra huvudpersoner är kvinnoförtrycket till att börja med ett ännu tyngre ok. Clara får kämpa hårt för att studera, ta studenten, läsa på universitet och till sist även för att bli den första tyska kvinna som doktorerar i kemi. Fritz, som kommer att bli nobelpristagare har antisemitismen och de allmänna forskarkotterierna att jobba mot vid ansökan av forskningsanslag och vid tillsättningar av professurer.

"Geniet från Breslau" lyckas faktiskt med att beskriva mängder av berättelser inom den övergripande: den är en gripande kärlekshistoria, en lärd beskrivning av naturvetenskapens forskningsmödor, en historiskt oerhört väl underbyggd berättelse om ett Europa decennierna före det stora kriget som skulle komma att spränga världsdelen i bitar.

Ett litet tips – det handlar om faktiska personer, men kolla inte upp deras öden i förväg. Min bristande bildning om de lysande historiska personerna Fritz Haber och Clara Immerwahr gjorde att upplösningen fick mig att flämta. För, Lena Einhorns berättar så suggestivt, språket är bildrikt utan att bli blommigt, inlevelsefullt utan att bli kladdigt, och berättelsen är så suveränt komponerad att den får mig, som hatar allt vad kemi och fysik heter, att läsa och läsa alldeles för länge om kvällarna. Till råga på allt så är "Geniet från Breslau" inte bara fängslande. Den ställer också viktiga existentiella frågor utan att skriva ut dem. Det är också något av en bedrift.