RECENSION – LITTERATUR

En bok som är bra för själen

3:04 min

Aris Fioretos delar sin tid mellan Stockholm och Berlin – och båda städerna finns med i hans nya roman "Nelly B:s hjärta" som Elin Claeson har läst.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: "Nelly B:s hjärta"
Författare: Aris Fioretos

Vrånghjärta. Det är det Nelly B har. Livsmuskeln gör inte som den borde. Väggarna tjocknar.

Doktor Rosenblatt konstaterar att "nu har denna aviatris flugit färdigt". Hon behöver stanna på marken för att inte riskera livet. Det är tidigt 20-tal och vi befinner oss i ett Berlin präglat av frihet och möjligheter och här har vi landets första kvinnliga aviatris! Men när hjärtat börjar darra mister Nelly balansen på många sätt. Vem är hon utan flygplanskroppen, utan bensinångorna, hangarens slammer?

Hon börjar om, flyttar från sin man, fransmannen Paul och in på ett pensionat bland andra ensamma existenser. Vi får läsa hennes dagboksliknande anteckningar, numrerade från 1 till 100 – om konststudierna i Stockholm, om flygskolan i Johannisthal, om makens internering under kriget. Men så möter hon Irma – unga, vackra, vilda människan vars hud och hudlöshet ger livet ny riktning och anteckningarna blir känsligare. Irma och världen hon öppnar blir viktigare än den vrånga muskeln bakom revbenen – den som borde vårdas.

Att läsa Aris Fioretos är lika bra för själen som att kvällssimma i ljummet hav. Kanske låter det flummigt men gränsen mellan språket på sidorna och mig som läsare blir liksom upplöst och Nelly B flyttar in i huvud och kropp. Jag följer henne runt i Berlin, noterar detaljer i uthyrningsrummet, memorerar ansiktsdrag runt matbordet och jag läser boken långsamt för att njutningen ska räcka länge. Det har sagts av många före mig att Fioretos språk är lyriskt, avskalat, tydligt och lågmält. Och så är det – hans förmåga att låta varje mening vara precis så lång, så kort eller så innehållsrik som den bör vara, är om inte unik så åtminstone anmärkningsvärd. Liknelser och metaforer tynger aldrig utan är precisa och överraskande. Det är helt enkelt ljuvligt.