Syskonen i Mantua Drottningholms Slottsteater 2018 Salamone Rossi: Yaniv d’Or
Syskonen i Mantua Drottningholms Slottsteater 2018 Salamone Rossi: Yaniv d’Or Foto: Sören Vilks
RECENSION - OPERA

Syskonen i Mantua på Drottningholm - vidunderligt och spretigt

2:05 min

En helt ny opera med 400 år gammal musik - det är vad man premiärvisade i helgen på Drottningholms Slottsteater. Det handlar om ett verkligt judiskt-italienskt syskonpar vid hovet i Mantua: Salamone Rossi och Europa Rossi - han tonsättare, hon sångare.

Titel: "Syskonen i Mantua"
Idé och koncept: Pia Forsgren och Maria Lindal
Libretto: Magnus Florin
Musik: Salamone Rossi, Francesca Caccini, Giulio Caccini, Guglielmo Minischalchi, Claudio Monteverdi, Girolamo Frescobaldi, Abraham de Caceres, Yaniv d'Or samt traditionell sefardisk musik
Nykomponerad musik, bearbetning och arrangemang: Andreas Edlund och Djuro Zivkovic
Regi: Pia Forsgren
Musikalisk ledare: Maria Lindal
Koreografi: Patrik Sörling
Scenografi: Mamma Andersson
Kostym: Behnaz Aram
Medverkande: Yaniv d’Or, Francesca Lombardi Mazzulli, Karim Sulayman m fl
Drottningholmsteaterns orkester
Spelperiod: tom 22 september 2018  

Musikaliskt och visuellt är det märkvärdigt levande och inspirerat.

Violinisten och den musikaliska ledaren på Drottningholm Maria Lindal leder en liten kammarorkester i musik av Rossi, Monteverdi, Caccini plus nykomponerad musik av Djuro Zivkovic och Andreas Edlund. Karin Mamma Anderssons scenografi, Behnaz Arams kläder och Patrik Sörling koreografi - ja, det är lekfullt, tydligt och sammanbundet av regissören Pia Forsgren.

Men Magnus Florins berättelse tar lång tid att veckla ut sig - mycket runt omkring ska berättas. Den kulturella fursten Gonzaga och hans krigiska son, Monteverdis möjliga inblandning i det hela - så den intressanta historien om hur det var att vara judisk tonsättare vid ett katolskt hov som lydde påven och ändå slippa den gula bindeln som visade att man bodde i gettot, ja, det blir en sidoberättelse.

Ett längre samtal om föreställningen hör ni i ljudklippet längst ner i artikeln.

I Per Feltzins program med tidig musik kan man höra mer musik av Rossi och med Yaniv d'Or. Lyssna på Söndagsmorgon i P2 den 2 och 9 september.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista