Ökat stöd och jämställdhetskrav på svensk film

Ett delat ansvar för filmpolitiken föreslås i regeringens proposition Fokus på film. Det skriver TT.

Filmavtalet, som nyligen träffades, koncentreras till produktionsstöd till svensk film och visst stöd till distribution och visning av film i hela landet.

Staten övertar finansieringen av Filminstitutets övriga uppdrag och ökar sin insats från 235 miljoner kronor till 310 miljoner. -Vi fortsätter den filmpolitiska offensiven, sade utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky när han kommenterade propositionen på Bok- & Biblioteksmässan i Göteborg på fredagen. -Jag ser fantastiska möjligheter för svensk film. Ökade möjligheter till fler och ännu starkare produktioner.

Leif Pagrotsky förklarade att han ser en vilja och potential för den svenska filmen att återta positionen på den internationella arenan. -Vi ökar stödet till producenter och distributörer som vill lansera svenska filmer via de stora internationella filmfestivalerna och till Filminstitutet för att lansera svensk film generellt.

Kulturministern ser samtidigt gärna att filmbranschen visar större självförtroende och större tro på sin egen kraft, men han tänker inte ge sig in i det filmiska, förklarade han. -Jag ska inte göra som Stalin och ringa upp regissörer och berätta vad de ska göra i sina handlingar.

Ökad jämställdhet

Genom filmavtalet är man överens med branschen om att kämpa för ökad jämställdhet inom filmproduktionen, vilket också tas upp i propositionen.

Även vänsterpartiet står bakom propositionen. -Det är viktigt att man tar upp genusperspektivet i propositionen och i avtalet, sade vänsterpartiets riksdagsledamot Rossana Dinamarca.

Den digitala bioutvecklingen ska följas. -Vi bevakar noggrant utvecklingen vad gäller digital bio som möjliggör en mycket snabbare introduktion av film runt om i Sverige i dag. Det är mycket dyrt i dag att göra filmkopior och de som görs ska åka på turné runt om i landet. Med digital teknik kan man ha premiär överallt på en gång, sade Leif Pagrotsky.

I propositionen föreslås också att verksamheten vid Filminstitutet, utom fördelningen av stöd, ska omfattas av reglerna om offentliga handling.

Göteborg (TT)

Fakta:

Några punkter i filmpropositionen: Filmavtalet koncentreras till produktionsstöd till svensk film och visst stöd till distribution och visning av film i hela landet. Staten övertar finansieringen av Filminstitutets övriga uppdrag, främst inom det filmkulturella området. Verksamheten, utom fördelningen av stöd, vid Filminstitutet ska omfattas av reglerna om offentlig handling. Statens insats ökas från 235 miljoner kronor till 310 miljoner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".