Musikern Ahmadu Jah.
Musikern Ahmadu Jah. Foto: Peter Lydén/TT

Världsmusikern Ahmadu Jah död

0:18 min

Världsmusikern, slagverkaren, kompositören och orkesterledaren Ahmadu Jah, tidigare Jarr, är död. Det bekräftar närstående till familjen för Sveriges Radio.

Ahmadu Jah föddes i Sierra Leone, lärde sig spela trummor under uppväxten och kom till Sverige på 60-talet för att studera till civilingenjör men blev snart involverad i det svenska musiklivet.

Han var med och grundade fusiongruppen Egba på 70-talet och på 80-talet grundade han sin egen Ahmadu Jarr & The Highlife orchestra. Highlife är en form av populärmusik från Västafrika.

Ahmadu Jah kallades ibland för "den förste svenske världsmusikern" och prisades för sin gärning på olika sätt. Bland annat fick han årets hederspris på Folk- och världsmusikgalan 2012.

– Jag tycker att man ska lyfta fram hans stora generositet och att han gjorde en kulturgärning genom att vara så tidigt ute med något som man skulle kunna kalla världsmusik, säger klarinettisten Christen Bothén som spelade mycket med honom - hör hela intervjun med Bothén här nedanför!

Ahmadu Jah efterlämnar bland andra döttrarna och artisterna Neneh Cherry och Titiyo.

Han blev 82 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".