Intresset för att läsa konst på högskoleförberedande nivå minskar.
Intresset för att läsa konst på högskoleförberedande nivå minskar. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

Färre söker förberedande konstutbildningar

3:24 min

Söktrycket till de högskoleförberedande konstutbildningarna minskar i hela landet. Det visar en undersökning som Kulturnytt har gjort.

I metallverkstan på konstskolan Nyckelviksskolan på Lidingö utanför Stockholm är förstaårseleverna upptagna med att såga, slipa och löda.

Just Metallformgivning är en av de utbildningar som enligt skolans ledning är i "riskzonen" eftersom den får allt färre sökande. Men den nedåtgående trenden – som har pågått under cirka sju år – präglar hela verksamheten.

Enligt skolans rektor Cecilia Darle, som också är ledamot i organisationen FRIKS, Fria konstnärliga och hantverksmässiga utbildningar, är orsakerna flera. Hon pekar på mindre årskullar, men också på skolpolitiska reformer, som att man sedan 2001 bara får studiemedel för två år i högskoleförberedande skola och att estetiska ämnen inte längre är obligatoriska i gymnasiet.

– Vi tror att det här hör ihop med de beslut som togs angående till exempel estetiska program, där vi hade en stor sökbas tidigare. Jag tror att de här ämnena har underskattats från politiskt håll, säger hon.

Cecilia Darle menar också att bilden av en osäker arbetsmarknad skrämmer bort elever från konstskolorna, och att man måste bli bättre på att visa kopplingen mellan konst och andra yrken och branscher.

– Att få unga människor att förstå att det finns en otroligt stor bredd av yrken att gå till efter ett sådant här år, det skulle vi behöva politisk hjälp med. Politiskt sett tror man att det ska gå att gå direkt från gymnasiet till en konsthögskola, men det är försvinnande få som kan göra det, så det här steget behövs och har alltid gjort det.

Kulturnytt har varit i kontakt med 28 skolor som erbjuder högskoleförberedande konstutbildning. Av dessa uppger 19 stycken att den generella trenden är att antalet sökande minskar.

En av de skolor där antalet sökande minskat mest mellan i år och förra året, från 49 till 24, är Munka folkhögskola i Skåne, där Roger Sjunner är biträdande rektor.

– Det senaste decenniet har vi märkt ett kraftigt fall i antal sökande. Kortsiktigt tänker jag inte så mycket på det, mer än att vi måste hålla ögonen på det. Men i det större sammanhanget, vad gäller samhället i stort, är jag väldigt orolig eftersom konsten är bland det viktigaste vi har, säger Roger Sjunner.

Tillbaka på Nyckelviksskolan träffar vi de två metall- och formeleverna Louise och Elias, som läser utbildningen av lite olika anledningar.

– Det finns så många möjligheter, att jobba med metall öppnar upp till samarbeten med andra slags kreativa yrken, säger Louise, medan Elias snarare ser utbildningen som ett sätt att få utlopp för sin kreativitet.

– Det här känns inte som ett steg på vägen mot en högre utbildning utan det är mer något jag gör för att det ska vara givande och kul, säger han.

Så har söktrycket till konstskolorna minskat

Kulturnytt har varit i kontakt med 28 skolor som erbjuder högskoleförberedande konstutbildning. Det handlar om såväl folkhögskolor och skolor som drivs av studieförbund, som privata förberedande konstskolor och yrkeshögskolor. 19 av 28 skolor uppger att den generella trenden är att antalet sökande minskar. Fyra skolor, två av dem nystartade, uppger att antalet sökande generellt sett har ökat, medan fem skolor beskriver söktrycket som oförändrat. På två av de skolor som beskriver söktrycket som oförändrat har antalet sökande minskat jämfört med i fjol.

Sammanlagt minskade antalet sökande mellan i år och förra året på 14 av de 21 skolor som lämnat jämförande ansökningsstatistik. På fem skolor har ansökningarna ökat sedan i fjol, men tre av dem uppger att den generella trenden ändå är att antalet sökande minskar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista