Gunnar, Jila Mossaed och Eric M. Runesson.
Gunnar, Jila Mossaed och Eric M. Runesson.
KRISEN I SVENSKA AKADEMIEN

Gunnar Bolin: Klokt drag av Akademien

1:24 min

Turerna om inval till Svenska Akademien har pågått under flera veckor, men på fredagen presenterade Svenska Akademien två nya ledamöter. Gunnar Bolin kommenterar valen.

Jila Mossaed var först verksam som poet och författare i Iran, men kom till Sverige i mitten av 80-talet. 1997 kom hennes första bok på svenska, diktsamlingen "Månen och den eviga kon".

– Det är en mycket verksam, aktiv författare. Hon är ute i samhället och träffar människor, som förmodligen har ett kontaktnät som inte liknar det som Akademien har. Inte minst är det viktigt när det gäller nobelpriset att man får en person som har andra rötter i sitt läsande. Det här är en person som kan läsa på ett originalspråk inom ett språkområde som mig veterligen inte täckts av Akademien tidigare, säger Gunnar Bolin.

Sammanlagt har det hittills blivit sju diktsamlingar på svenska, senast var "Vad jag saknades här".

– Henne böcker är fantastiskt läsvärda, de handlar om språk, hem och hemkänsla. Så sent som förra årets högtidssammankomst talade Anders Olsson om Jiad Mossaed, bland många andra. Med det här valet har man gjort något väldigt klokt. Akademien behöver fler kvinnor, det är övervikt på män och man behöver en akademi som speglar hela Sverige och det finns många svenska författare som har andra språkliga rötter, men som skriver på svenska, säger Gunnar Bolin.

När Kulturnytt intervjuade Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson under fredagseftermiddagen sa han att Eric M. Runesson kunde vara med och läka Akademiens sår. Runesson, som har medlat mellan Svenska Akademien och Nobelstiftelsen, tar över stol 1.

– Det lät lite rart. Jag läste en reaktion i sociala medier där någon skrev att det är som att ta in en äktenskapsförmedlare in i familjen. Men skämt åsido är han en otroligt meriterad jurist. Man kan väl diskutera om det är något slags jävsförhållande om man har varit med och medlat, men man har varit med och medlat i två parter och båda tycker att det är en bra idé att ha med honom i Akademien, så tror jag också att det är ett bra val. De har inte haft någon jurist sedan 2009 och jag tror att alla är överens om att det var ett misstag, säger Gunnar Bolin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista