Rättegången mot konstnären Saga Berlin startade idag

2:41 min

Idag inleddes rättegången mellan Stockholms stad och konstnären Saga Berlin. Hon greps i september 2016 efter att målat graffiti i en publik utomhusbassäng.

Saga Berlin greps på plats efter att sprayat botten av bassängen i Hägersten med röd färg. Verket heter "Uppfinn nåt eller dö", och har använts i Max Perkeles musikvideo med samma namn. 

Hon krävdes inledningsvis på 400 000 i Skadestånd av Stockholm stad, för att täcka kostnader för sanering, men åklagaren har nu sänkt skadeståndskravet med 20 000 kronor då det framkom under rättegången att Stockholms stad även passat på att sanera en annan bassäng och ett duschutrymme.

Det berättar Sveriges Radios Mariela Qintana Melin som varit på plats på Södertörns tingsrätt under dagen.

Det framkom även att det finns tre ytterligare okända gärningsmän, samt de som fotat och filmat händelsen.

Under rättegången berättade Saga Berlin att hon aldrig skulle ha genomfört konstverket om hon vetat att hon inte skulle få sanera själv, då det skulle blivit en del av verket. Redan innan bassängen målades hade hon tagit kontakt med saneringsfirmor. 

Det är fortfarande oklart vilket straff åklagaren kommer att yrka på. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista