Hasselbladpristagaren skildrar ett lands historia

2:45 min

Den colombianske konstnären Óscar Muñoz är i Sverige för att ta emot Hasselbladpriset och inviga sin utställning i Göteborg.

Verket Aliento, andetag, ser till en början inte mycket ut för världen - små runda speglar upphängda i en rad på väggen. Det är först när åskådaren andas på glaset som små bilder tar form, och den som tittar tillbaka på en i spegeln är en colombiansk man som anmälts försvunnen. Men lika snabbt som imman lättar är också bilden borta.

Minne och försvinnande är återkommande teman i Óscar Muñoz konst.”Aliento” säger han, kan handla om de tiotusentals colombianer som försvunnit i konfliktens Colombia och aldrig hittats. Men också om personer som gett sig av frivilligt, eller som dött.

 – Den handlar om att kunna skapa en bild och ge den liv. Men samtidigt är det en begränsning eftersom man inte kan hålla andedräkten på glaset konstant och vid något tillfälle kommer bilden att försvinna, säger han.

Óscar Muñoz är klädd i stickad tröja och en dunjacka, som han låter vara kvar på när han går omkring på museet. Han växte upp i Cali i Colombia och bor fortfarande kvar i samma stad. Landets samtidshistoria har varit närvarande i hans arbete sen karriären drog igång på 70-talet. Verket ”Ambulatorio”, som täcker ett antal kvadratmeter av golvet på Hasselblads center, är ett flygfoto av staden Cali täckt av säkerhetsglas. När besökarna går på glaset spricker det sakta under deras skosulor. Óscar Muñoz skapade Ambulatorio 1994, när kriget mellan drogkartellerna hade präglat Colombia under flera år.

Hans arbete i dag inspireras av svårigheterna i samhället, och idén om att historien upprepar sig säger han. Som exempel nämner han sitt verk ”Horizonte” där foton tryckts med kol.

– Jag tog några kända bilder från en historiebok, som visar guerillasoldater som lägger ner sina vapen. Den här situationen upprepar sig nu, och för mig framstår det allt mer som det som hände på 50-talet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista