Nationalmuseum öppnar igen efter omfattande renovering

5:41 min

Efter drygt fyra års arbete, närmare 1,3 miljoner arbetstimmar och till en kostnad av 1,2 miljarder kronor så återinvigs i helgen Nationalmuseum i Stockholm. Måns Hirschfeldt har tagit en titt.

Vad är det man har gjort, vilka är de största förändringarna?

– Om man ser till själva byggnaden är det mer yta, mer golv och mer ljus i lokalerna eftersom man har tagit fram fönstren som förut var stängda. Man har tagit tillbaka de gamla och gjort salar som var kontor tillgängliga. Det viktigaste är att det är ett modernt museum som man inte har behövt trava nödlösningar på varandra, säger Måns Hirschfeldt.

Vad får du för känsla när du vandrar i lokalerna?

– Det är tidlöst, pampigt och skäms inte för sig. Det visar upp sig som en nationalklenod ska göra. Det är fräscht. Det är ett färgschema efter varje epok. Det känns mer labyrintisk än tidigare. Det är mer myller än tidigare, och enhetligare. Man har kunnat skapa ett museum där man kan ha kunnat arbeta med en genomgående tanke om man hur visar konst.

 

Är det lyckat?

– Jag tycker att det är väldigt lyckat. Man har hunnit tänka igenom om hur man vill göra. Det är risk att konsten hamnar i skymundan, att den ska fylla ett syfte i en häftig presentation. Här är det väl avhängt, det är rent och det blir häftiga möten mellan de olika konstformerna. 

Känns det som att det finns några frågetecken kvar?

– Jag tycker att det ständiga frågetecknet är varför den moderna designen ska tränga sig in i den här byggnaden. Det samlingsuppdraget borde gå vidare till en annan institution. Det blir schizofrent att man samlar konst fram till 1900-talet början, men designen tuffar på, säger Måns Hirschfeldt och fortsätter.

– Men sen är den ständiga utmaningen just den nationella, att hitta avvägningen mellan det historiska, samtiden och omvärderingen av berättelsen och vilka vi är som deltar i detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista