Martin Fröst: Monstren blir annorlunda

5:06 min

Klarinettisten Martin Fröst hade scenångest som ung. Nu ser han på monster på ett annat sätt, på grund av en sjukdom i innerörat.

– Jag har haft monster och demoner, från tonåren och uppåt. Nu är de lite mer hanterliga, får jag hoppas. Ibland lät jag dem vara monster för att jag skulle göra dem förståeliga. Det handlade till exempel om scenångest, säger Martin Fröst.

Så småningom byttes dessa monster mot den väldigt verkliga Ménières sjukdom – en sjukdom i innerörat som ger yrsel-anfall, hörselnedsättning och tinnitus.

 – Jag lade om mitt liv. Jag slutade dricka alkohol, motionerade mer, mediterade, stressade inte. Jag säger nej till fler grejer nu. Jag väljer noggrannare. Det är inte lika mycket på liv och död, det jag trodde var det förut. Monstren blir annorlunda, man blir för Ménières sjukdom istället. Allt handlar om att vara på banan och njuta av det man har omkring sig, säger Martin Fröst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista