En höst för Bob Dylan

Det börjar arta sig till en riktig Bob Dylan-höst: snart kommer han hit för konserter i Stockholm, Göteborg och Karlstad, Martin Scorseses omtalade dokumentär ”No direction home” visas i SVT:s kunskapskanalen, på helgens Pocornfestival i Stockholm och släpps på DVD, och Dylans Memorarer har kommit som kassettbok i Örjan Rambergs inläsning.

Och för den som ändå inte kan få nog så ger man idag ut ut en riktig nostalgiprodukt, Bob Dylan Klippbok 1956 - 1966, en påkostad utgåva för de verkliga fansen - Måns Hirschfeldt är ett dem och han ta bläddrat.

(Musiken vi hör i inslaget är hämtad från Martin Scorseses Dylan-dokumentär och mer om den hör ni Bildrutans Video-krönika som sänds 14.03 5 oktober och 18.15 6 oktober 2005.)

I ett reklamutskick från ett av våra stora hemmarpularföretag så ser jag en annons för ett komplett scrapbooking-set: ”allt du behövare för att komma igång med scrapbooking, 249:-. Alltså ”klippbokeri”, ungefär. Ark och fickor i olika färger och storlekar som kan kombineras till en konstfull katalog över något eller någon man är intresserad av. Det är tydligen en trend.

Men den som är för lat för att klista själv kan istället köpa färdigproducerade minnen. Som ”Bob Dylan Klippbok 1956 - 1966”. Dryg sextio sidor formgivarextas. Lager på lager av bilder och små lappar och foton och annonser och sånt. Olika papperskvalitéer, och imiterad maskeringstejp som fäster tidningsurklipp och flyers.

Vissa sidor går och veckla upp och veckla ut och det påminner rätt mycket om sådana här pop-up böcker för barn. Fast mer smakfullt då förstås och säkert dyrt att producera.

Ett exempel på ett uppslag: Bild på Dylan i randig tröja, tryckt grovt brunt papper, fastsatt med låtsastejp. Och så en liten ficka med en alldes riktig konsertbiljett i helt äkta faksmil: San Diego 1964. Liten och röd är den.

Och så är det liksom en större ficka med snygg ljusblå flik som innehåller två blad: nästan helt autentiska kopior av hotellbrevpapper med nedklottrade låt texter och här ser det faktikst ut som det fallit lite aska från Dylans cigarett och bränt ett hål i pappret - det ju helt otroligt.

Den som kan förklara det meningsfulla med att sitta och plocka med naturtroget återgivna låtsasminnen får gärna av sig höra med sina förslag till kulturnytt@sr.se - jag som inte går på dagis längre förstår det helt enkelt inte.

Måns Hirschfeldt

mans.hirschfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".