Mattias Alkberg i Alla är sämst, Norrbottensteatern.
1 av 3
Mattias Alkberg i Alla är sämst, Norrbottensteatern. Foto: Helene Alm/Sveriges Radio.
Mattias Alkberg och Kristine Gulbrandsen repeterar Alla är sämst på Norrbottensteatern.
2 av 3
Mattias Alkberg och Kristine Gulbrandsen repeterar Alla är sämst på Norrbottensteatern. Foto: Helene Alm/Sveriges Radio.
Mattias Alkberg och Kristine Gulbrandsen som Mattias Alkberg, repetition av Alla är sämst på Norrbottensteatern.
3 av 3
Mattias Alkberg och Kristine Gulbrandsen som Mattias Alkberg, repetition av Alla är sämst på Norrbottensteatern. Foto: Helene Alm/Sveriges Radio.

Nedslag i Mattias Alkbergs hjärna

1:54 min

Poeten och musikern Mattias Alkberg ställer sig på en teaterscen igen, men har för säkerhets skull med sig en Mattias Alkberg till.

Hör ett längre reportage i klippet längst ner i artikeln.

– Jag vill att folk ska känna sig illa till mods, inte veta vad de skrattar åt, inte veta varför de tycker det här är jättejobbigt, för så uppfattar jag livet. Jag är ganska rädd av mig och undviker nya situationer så långt det går, alltså civilt, inte när jag spelar musik, säger Mattias Alkberg.

När han ger sig ut på turné med ett slags konsertteaterföreställning är det med låtar från 2005 och framåt som vävs samman med nyskrivna prosadikter eller monologer.

Tidigare har han uppträtt på Dramaten och Orionteatern i Stockholm med sitt band och läst dikter mellan låtarna, men den här gången kommer texterna att framföras av skådespelaren Kristine Gulbrandsen som föreställer Mattias Alkberg. Två Mattias Alkberg på scen alltså. Och det finns varken kronologi, handling eller hopp, konstaterar han. Däremot demoner, drömmar och slitsam vardag med melankolisk sorgkant. Som hans dikter och låttexter brukar vara vid sidan om att vara arg och anarkist.

– Det ska vara som det är i min hjärna när jag inte kan somna, när det äntligen är safe för hjärnan att börja arbeta ordentligt. Man vet var alla barnen är, man vet att dörren är låst, att ingen kommer att ringa. Hjärnan får fritt spelrum, det är då jag kommer på dom här låtarna och texterna, säger Mattias Alkberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista