Akademiledamoten Per Wästberg lämnar Svenska akademiens ordinarie torsdagsmöte i Börshuset i Gamla Stan.
Akademiledamoten Per Wästberg lämnar Svenska akademiens ordinarie torsdagsmöte i Börshuset i Gamla Stan. Foto: TT

Motstridiga uppgifter om inval i Akademien

1:11 min

Svenska akademien har valt in två nya ledamöter. Det uppgav ledamoten Per Wästberg efter akademins möte ikväll, men han ville inte avslöja vilka de nya ledamöterna är.

Enligt Per Wästberg deltog samtliga ledamöter i omröstningen.
En kort stund senare dementerade dock ständiga sekreteraren Anders Olsson uppgiften om att nya personer valts in, han sa att Akademien inte kommit så långt än.

Om det är som Per Wästberg säger och två nya ledamöter har röstats in, måste personerna godkännas av kungen innan de blir officiellt invalda.

De senaste månaderna har åtta av akademiens arton stolar nu stått tomma efter att fyra ledamöter hoppat av och fyra ledamöter ställt sig utanför det aktiva arbetet.

Vid förra veckans möte kunde dock två nya medlemmar röstats in. Om två nya ledamöter har röstats in även vid kvällens möte så är Akademien fulltalig, åtminstone på papperet.

En knäckfråga har varit poeten Katarina Frostensons framtid. Frostenson är gift med den så kallade "kulturprofilen" och har anklagats för att ha brutit mot Akademiens stadgar.

Enligt uppgifter till Dagens Nyheter vill en majoritet av ledamöterna att hon ska lämna sin stol, men Frostensons framtid diskuterades inte under kvällens möte, uppger både ledamoten Per Wästberg och ständiga sekreteraren Anders Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista