Författaren Maryse Condé.
1 av 2
Författaren Maryse Condé. Foto: LEIF R JANSSON / TT
Författaren Maryse Condé.
2 av 2
Författaren Maryse Condé. Foto: Mercure de France

Maryse Condé får Nya akademiens litteraturpris

1:08 min

Maryse Condé var en av fyra nominerade till priset som instiftades som en reaktion på att Nobelpriset i litteratur inte delas ut i år.

Maryse Condé är född 1937 i Guadaloupe, men har också bott i flera afrikanska länder och i Frankrike. Hon har också varit professor i franskspråkig, karibisk litteratur vid Columbia-universitetet i New York.

Condé har skrivit ett tjugotal romaner. Migration, flerspråkighet, sexualitet och etnicitet är vanliga teman i hennes böcker. 

Vid tillkännagivandet uttryckte Maryse Condé sin tacksamhet i ett inspelat videotal, hon är glad och stolt över att ha fått priset och vill dela det med sin familj sina vänner och hela befolkningen i sitt födelseland Guadaloupe.

De fyra finalisterna röstades fram av läsare och blev Kim Thúy, Neil Gaiman, Haruki Murakami och Maryse Condé. Murakami tackade sedan nej till nomineringen och fanns inte med i slutomgången, då vinnaren utsågs av en expertjury.

Bakom priset står organisationen Den nya akademien som själva beskriver sin verksamhet så här på sin hemsida: "Den Nya Akademien har bildats för att säkerställa att ett internationellt Litteraturpris delas ut 2018, men också för att påminna om och påvisa att litteraturen hör ihop med demokrati, öppenhet, empati och respekt."

Priset kommer att delas ut på 9 december.

I ljudklippen här nedan kan du bland annat höra en intervju med Maryse Condé som kulturredaktionens Ulla Strängberg gjorde 2012.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista