Johan Ulvesson och Kicki Bramberg i "Stolarna".
1 av 3
Johan Ulvesson och Kicki Bramberg i "Stolarna". Foto: Sören Vilks
Johan Ulvesson och Kicki Bramberg i "Stolarna".
2 av 3
Johan Ulvesson och Kicki Bramberg i "Stolarna". Foto: Sören Vilks
Johan Ulvesson och Kicki Bramberg i "Stolarna".
3 av 3
Johan Ulvesson och Kicki Bramberg i "Stolarna". Foto: Sören Vilks
RECENSION - TEATER

"Stolarna" – en absurdistisk dödsdans som ingen bör missa

6:59 min

Minnet, glömskan och tomheten spelar huvudrollerna i den rumänske dramatikern Eugène Ionescos absurdistiska efterkrigsklassiker "Stolarna" som nu sätts upp på Dramaten. Kristina Lindquist var på premiären.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

"Stolarna" handlar om två personer, Gubben och Gumman, ett portvaktspar som har en enorm mängd stolar inför kvällens besökare. De är redo för en talare ska förmedla gubbens stora budskap till massorna. Frågan är: ska stolarna räcka eller inte?

– De två är oerhört gamla och befinner sig vid ett slags skärningspunkt mellan minnet och glömskan. De behöver det inrepeterade, men vill också ha något nytt. De är medvetna att de är nära döden och behöver illusionen om att något stort ska hända innan dess, säger Kristina Lindquist.

Pjäsen skrev 1951 och av dramatikern Eugène Ionescos som hävdar att han, och inte Becket, uppfann absurdismen.

"Stolarna" från 1951 brukar kallas för en "tragisk fars" – är det en bra beskrivning?

–Nja, kanske ligger den ännu närmare en rolig tragedi. Regissören Tobias Theorell har i alla fall i den här uppsättningen betonat cynismen och tomheten i Ionescos pjäs, samtidigt som publiken har väldigt nära till skratt, säger Kristina Lindquist.

Vad gör Johan Ulvesson och Kicki Bramberg av det här gamla paret?

– De tar båda fasta på ett slags desperation inför existensen – Johan Ulvesson möjligen med en aning mer explosivitet. Gummans roll är skriven som en hängiven fru, en tydlig nummer två som förhåller sig till maken på ett slags ironiskt underdånigt sätt. Detta färgar delvis av sig på Kicki Brambergs tolkning, där hon länge får stå för ett slags comic relief, lite grann från sidan. Men det är två alldeles formidabla skådespelare, säger Kristina Lindquist.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista