Bergmanpodden betygsätter Bergman. Bild ur filmen Tystnaden från 1963. Foto: AB Svensk filmindustri
Bergmanpodden betygsätter Bergman. Bild ur filmen Tystnaden från 1963. Foto: AB Svensk filmindustri
Bergmanpodden betygsätter Bergman

Tystnaden - en familj orienterar sig i det främmande

Tystnaden avslutade Ingmar Bergmans gudstrilogi och chockerade många biobesökare med explicita sexscener. Än idag är den djärv, anser Bergmanpoddens panel.

Titel: Tystnaden
Regissör: Ingmar Bergman
Manus: Ingmar Bergman
Foto: Sven Nykvist
Skådespelare: Gunnel Lindblom, Ingrid Thulin, Jörgen Lindström, Håkan Jahnberg mfl.
Genre: Drama
Svensk premiär: 23 september 1963
Bergmanpoddens betyg: 3

Systrarna Anna och Ester och pojken Johan, Annas son, gör ett oplanerat stopp under en tågresa någonstans i Europa då Ester blir akut sjuk. I landet och staden där de tar in på hotell talas ett främmande språk och de börjar alla undersöka den nya tillvaron på sina egna sätt. En uppgörelse mellan de två mycket olika systrarna kommer allt närmare. Tystnaden recenserades av Bergmanpoddens Gunnar Bolin, David Dencik och Jenny Teleman i Bergmanpodden DEL 18. Lyssna på hela avsnittet här!


David Dencik ger betyget 3:

- Det är en film där man intellektuellt måste analysera det man ser. Jag drabbas inte omedelbart av den på mer än några få ställen. Men sexscenerna som ju chockade många på 1960-talet, och onaniscenenen framför allt, och vissa repliker, tycker jag är djärva än idag.

 

Jenny Teleman ger betyget 3:

- Jag uppfattar filmen mycket ur den lille pojkens perspektiv. Han är både trygg och tycker att det är lite läskigt samtidigt. Detta att alltid släpas omkring som barn, komma till platser där man aldrig varit. Och man har inte en chans att förstå hur allt hänger ihop. Hotellet där de hamnar blir för honom en hel värld att utforska, och jag kunde också vara där med honom.Gunnar Bolin ger betyget 4:

- En väldigt ordkarg film är det ju. Den har, påstås det, endast 38 repliker! Det fungerar bra för att gestalta språklösheten som uppstår på den främmande platsen.

Snittbetyg: 3 (3,3)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista