Bo Cavefors Foto Mia Gerdin SR
Bo Cavefors Foto Mia Gerdin SR

Förläggaren Bo Cavefors är död

Förläggaren och författaren Bo Cavefors har avlidit. Han blev 82 år gammal.

Den egensinnige  och kontroversielle förläggaren Bo Cavefors började sin verksamhet 1959 och han blev en central spelare i ett flertal svenska kulturstrider under 1900-talet. 

Förlaget fick snabt en vänsterprofil och bland författarna finns Mao Tse-tung, Rosa Luxemburg, Stalin, Nordkoreas diktator Kim Il Sung. Men han introducerade även filosofer som Foucault och introducerade författarskap som till exempel den nigerianske författaren och nobelpristagaren Wole Soyinka. Bland svenska författare som Cavefors gav ut märks Stig Claesson (Slas) och Lars Norén som båda tidigt sökte sig till förlaget. På språk och litteraturcentrum i Lund finns en fullständig samling av de titlar som utgavs på Cavefors förlag.

Förlaget gick under i det som kom att kallas Caveforsaffären som handlade om utgivningen av Strindbergs samlade verk och ekonomiska oegentligheter. Bo Cavefors blev 82 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista