Fotografier som fångar polariserade bilder av Norden

3:13 min

Nordens största fotografkollektiv "Moment" ställer ut på Västerbottens museum.

I helgen öppnade fotoutställningen Almost Perfect på Västerbottens museum i Umeå. Det är nordens största fotografkollektiv "Moment" som vill utforska den polariserade bilden av de nordiska länderna.

Elin Berge från Umeå är projektledare och en utställningens sex fotografer. Hon vill vända på perspektiven när det kommer till bilden av det sekulariserade Sverige.

– Vi är kända för att vara ett väldigt sekulärt land. Av alla länder i hela världen hamnar Sverige på andra plats i den listan. Vi kan därför framstå som rationella och oandliga, men i själva verket är den stora grupp svenskar som kallas post-kristna väldigt öppna för andlighet, säger Elin Berge.

I Elin Berges fotografier syns kvinnor som är del i en nyandlig väckelse där de söker kontakt med en kvinnlig andlig kraft.

Det sekulära Sverige är ett av ämnena som inspirerat utställningen Almost Perfect på Västerbottens museum.

Fotografkollektivet "Moment", vars vision är att med sina bilder kommentera samtiden, har här tagit sig an sex olika ämnen som var för sig ska säga något om de nordiska länderna.

Fotografen Chris Maluszynski har valt att närmare undersöka manligt utseende i en porträttserie där han fotograferat framgångsrika svenska män med backslickfrisyr.

Ingången kan ses som humoristisk, men Maluszynski säger att hans fotografier samtidigt ska säga något mer om vad männen vill signalera med sitt utseende.

– För att visa det har jag fotograferat männen genom en spegel. När jag fotograferar dem ser de på sin egen spegelbild och jag har försökt fånga dem i det ögonblick när de skapar sin image, säger Chris Maluszynski.

I en video som ingår i utställningen syns männen lägga hårstrån tillrätta med hjälp av kam och hårspray. Tv-producenten Johan Pråmell beskriver att han ser ett mönster där många framgångsrika män, eller män som vill vara framgångsrika, kammar håret bakåt.

Marie Hald från Danmark har istället fokuserat på alkoholkulturen bland unga i Danmark. Hon har med sin kamera fångat en fest där danska högstadieungdomar tillåts dricka öl med vuxna närvarande.13-åringar får dricka tre öl, fjorton-åringar fyra och så vidare.

I bilderna syns ungdomsfestens liv och rörelse, men Marie Hald tycker sig även ha fångat en ensamhet bland de unga festdeltagarna.

– Det var en feststämning med hög musik och leenden, men jag tycker också att det var en lite ensam stämning. Jag tänker tillbaka till tiden när jag var tonåring och minns frågor om ensamhet, identitet och tvivel om man passar in, säger Marie Hald. 

Utställningen återfinns i muséets avdelning Sune Jonssons centrum för dokumentärfotografi och det är en glädje för kollektivet som inspirerats av den välkände fotografen.

– En gång i tiden kontaktade vi faktiskt Sune Jonsson och frågade om vi fick komma och träffa honom och välja in honom som Moments hedersmedlem. Det är ett jättefint minne som alla har kvar, säger Elin Berge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista