LITTERATURKRITIK

Johanna Frid skriver träffsäkert om smärta och svartsjuka

3:22 min

Författaren Johanna Frid debuterade 2017 med diktsamlingen "Familieepos", som hon skrev tillsammans med Gordana Spasic, och som nominerades till Sveriges Radios lyrikpris. Nu är Johanna Frid aktuell med sin första roman som heter "Nora eller brinn Oslo brinn". Hanna Jedvik har läst.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Genre: prosa
Författare: Johanna Frid
Titel:
Nora eller brinn Oslo brinn

Johanna vrider sig av smärta. Det som äter henne inifrån och ut är både svartsjukan på pojkvännen Emils tidigare flickvän Nora och menssmärtor som tvingar ner henne i sängläge varje månad.

Johanna Frids debutroman är en autofiktiv berättelse om en huvudperson som delar namn med henne själv. Om Johanna som är tillsammans med Emil som hon träffar på universitetet. Emil är från Danmark och hans danska kynne och lakoniska karaktär står i stark kontrast till Johannas neurotiska läggning och känslomässiga svallningar. Intrigen tar sin början när Johanna ser en profilbild från Facebook på den undersköna norska Nora som Emil har haft ett förhållande med tidigare. Nora är allt som Johanna inte är. Nora är vacker, populär och älskad av sin familj.

Svartsjukan slår till omedelbart och går över i besatthet som bankar in en kil som äter sig allt längre in i Emils och Johannas relation. Snart vet hon inte längre var hon själv slutar och Nora börjar. Allt medan menssmärtorna kommer i vågor. Så småningom även diagnosen endometrios. Johanna följer varje steg som Nora och tar på sociala medier, främst Instagram. Endometrios och Instagram - två fenomen som inte direkt är skildrade i överkant i den svenska litteraturen.

En annan beståndsdel som det inte förekommer i överflöd i samtidslitteraturen är humor – och det finns det gott om i Johanna Frids debut. Berättelsen fullkomligt sprakar av en slags munter svartsynthet som fångar såväl kulturskillnader som det egna psykets krumsprång. Med stor självdistans och träffsäkerhet. Trots såriga familjeband och smärtsamma kirurgiska ingrepp.

Joahnna Frid skriver i dialog med litteraturhistorien och hänvisar till såväl Nora i Maria Gripes "Agnes-Cecilia" som Henry James skräckroman "Skruvens vridning" och många fler. Språket i "Nora eller Brinn Oslo brinn" är unikt för den unga generationens författare som annars ibland tenderar att influeras väl mycket av Sara Stridsbergs bildrika prosa. Här finns en udd, skärpa och en egen röst som jag inte visste att jag längtade efter. Jag ser mycket fram emot att läsa mer av Johanna Frid.

 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista