Papper som följer samma färgkombination som Estlands flagga.
Material som funnits i Helsingfors i 86 år återbördas. Creative Commons

Material om estlandssvenskarna återbördas efter 86 år utomlands

2:16 min

På tisdag återbördar Svenska litteratursällskapet i Finland ett stort arkivmaterial om estlandssvenskarna till det estniska folkkultursarkivet.

Det arkivmaterial om estlandssvenskarna som återvänder till Estland beskrivs som kulturhistoriskt värdefullt.

– Visst är det här ett betydelsefullt material. Här är gamla uppteckningar från år 1895. Det här är unikt som material på Svenska litteratursällskapet och folkkultursarkiv, säger Kristina Linnovaara på Svenska Litteratursällskapet i Finland, SLS.

På tisdag överräcks ett omfattande arkivmaterial till det estniska folkkultursarkivet som handlar om estlandssvenskarna. Idag finns det cirka 1000 estlandssvenskar, uppger Estlands ambassad i Helsingfors, där överräckandet äger rum.

Efter andra världskriget lämnade många estlandssvenskar Estland, men en del återvände då Estland återfick sin självständighet. En del av dem talar lite svenska, men det finns nytt intresse för att lära sig språket.

– Det här är ett material som består av språkligt arkivmaterial och folkloristiskt arkivmaterial: det är sagor, sägner, ordspråk, talesätt, ramsor och visor och den sortens material, säger Linnovaara.

Materialet har funnits på SLS länge.

– Det här materialet är en deposition som kom år 1932 från Estlands folkkultursarkiv till oss. Då var tanken att det skulle återlämnas redan mycket tidigare, men av olika orsaker har det här inte skett.

Till orsakerna hör bland annat andra världskriget och ockupationen, enligt Linnovaara, men nu ska arkivmaterialet alltså återvända efter många år i Finland.

– Det har ju varit aktuellt en tid och vi är hemskt glada över att det här kan överräckas nu i samband med Estlands 100-årsjubileum. Så det här är en mycket lämplig tidpunkt!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista