Kinsesiske författaren Ma Jian.
Den kinesiske författaren Ma Jian stoppas från att framträda på Hong Kongs litteraturfestival. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Kinesisk författare förhindras framträda i Hongkong

1:03 min

Den kinesiske författaren Ma Jian stoppas från att framträda under en litteraturfestival i Hongkong, det skriver författaren själv på nätet.

Ma Jian skriver mörka och satirisk litteratur om livet i Kina och hans böcker är förbjudna i landet.

Hans senaste roman China Dream beskrivs av förlaget som "en bitande satir av totalitarism" och det var planerat att han skulle prata om den på Hongkongs litteraturfestival. Men så blir det inte.

Hans framträdande ställdes in av konstcentret där han skulle prata, men inte av själva festivalen i sig som arbetar för att om möjligt försöka hitta en ny plats för samtalet.

I Hongkong finns rättigheter som inte åtnjuts i Kina, men i dagsläget talas om risker för att de succesivt urholkas.

I förra veckan rapporterade till exempel Kulturnytt att en konstutställning av den kinesiske politiske serietecknaren Badiucao ställdes in i Hongkong. Då hänvisade de ansvariga till säkerheten och "hot från kinesiska myndigheter relaterade till konstnären".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".