Artisten Angelique Kidjo är en av de som ska spela vid hundraårsfirandet av första världskrigets slut. På slottet Vincennes ställs själva fredsfördraget ut.
Artisten Angelique Kidjo är en av de som ska spela vid hundraårsfirandet av första världskrigets slut. På slottet Vincennes ställs själva fredsfördraget ut. Foto: Dave Hansen/Michel Euler

Mycket kultur när minnet av första världskrigets slut firas

2:19 min

Hundraårsminnet av första världskrigets slut högtidlighålls av världsledare i Paris 11 november och kommer framför allt att vara ett kulturevenemang.

Ravels Bolero kommer att spelas i samband med ceremonierna vid Triumfbågen och den okände soldatens grav i Paris, på söndag, den 11 november, på dagen 100 år sen freden slöts efter första världskriget.

Ett stort antal världsledare kommer att vara på plats; USA:s president Trump, Rysslands Putin, den tyska förbundskanslern Angela Merkel och Sveriges statsminister i övergångsregeringen, Stefan Löfven.

Firandet kommer att gå i musikens tecken, förutom Europeiska unionens ungdomsorkester så blir det musik av cellisten Yo Yo Ma och artisten Angelique Kidjo.

De kulturella inslagen har varit många under detta fredsår.

Allmänheten har kunnat delta i guidade visningar av krigsskådeplatser i norra Frankrike och ett stort antal utställningar, dokumentärer och konserter har uppmärksammat kriget och freden. Den franske premiärministern under kriget Georges Clemenceau – som kallades fredsfadern – har uppmärksammats, men även barnteckningar från krigsåren.

Poeten Guillaume Apollinaire som deltog som soldat under kriget, dog idag för 100 år sen och hyllas med en konsert av den franska radions symfoniorkester imorgon.

På slottet i Vincennes utanför Paris ställs själva fredsfördraget ut med sina sex signaturer.

Imorgon lördag möts de franska och tyska ledarna Macron och Merkel i den tågvagn i Compiègne, där de tyska och franska ledarna för hundra år signerade vapenstilleståndet.

På söndag eftermiddag öppnar en fredskonferens, där Angela Merkel ska inledningstala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista