Ellen Tejle.
Ellen Tejle. Foto: Ami Bramme.

Svensk på lista över världens mest inspirerande kvinnor

1:43 min

När BBC på måndagen presenterade en lista över de 100 mest inspirerande och inflytelserika kvinnorna i världen 2018 finns en svensk kvinna med. Det är Ellen Tejle, vd för mediehuset Fanzingo som finns med.

Utmärkelsen får hon för sitt arbete med kampanjen A-märkt, för att synliggöra kvinnor på film.

A-märkning ges till filmer som klarar det så kallade Bechdeltestet, det vill säga när en film porträtterar två namngivna kvinnor som talar om någonting som inte handlar om män.

– A-märkt har haft sitt eget liv, sedan jag lanserade kampanjen 2013. Och den har verkligen spridits över hela världen, bokstavligen. Den har gjort skillnad och det är jag otroligt stolt över, säger Ellen Tejle.

Vad betyder en sån här utmärkelse för dig?

– Jag är otroligt stolt över det, jag kan nog inte riktigt ta in det än, men kanske om något år kommer jag kunna titta på listan och klappa mig själv på axeln och känna att det är fantastiskt att som aktivist kan få ett så stort genomslag i världen, säger Ellen Tejle.

Ellen Tejle är just nu aktuell i dokumentärfilmen This Changes Everything, som handlar om jämställdhet i filmbranschen.

På listan finns även chilenska författaren Isabel Allende, indonesiska stand-up komikern Sakdiyah Maruf och italienska sopranen Gabriella Di Laccio, med flera.

Här är hela listan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista