Nintendo klassiska 8-bitskonsol som släppts i en minivariant.
1 av 6
Nintendo klassiska 8-bitskonsol som släppts i en minivariant. Foto: AP/TT
Foto: Saman Bakhtiari
2 av 6
Festivalbesökare sitter och spelar Foto: Foto: Saman Bakhtiari
Foto: Privat
3 av 6
Olle Landin Foto: Foto: Privat
Foto: M.Vennemann
4 av 6
Tim Wulf Foto: Foto: M.Vennemann
Foto: Saman Bakhtiari
5 av 6
Alexander Berggren och Kevin Andersson från spelbolaget Elden Pixels Foto: Foto: Saman Bakhtiari
Foto: Saman Bakhtiari
6 av 6
Victor Voong Foto: Foto: Saman Bakhtiari

Retrospelens återkomst – när gamla spel blir det nya

16 min

Tv-spel från förr lockar nostalgiska spelare och även de yngre. Konsoler från 80- och 90-talet görs i nya upplagor och säljer slut. Vad beror det på? Det försöker P1 Kulturs Saman Bakhtiari ta reda på.

1983 inträffade det som kom att kallas "tv-spelskraschen" i USA. För många spel-konsoler och dåliga spel hade mättat marknaden till den grad att man trodde att det var ett fenomen som var över. Samtidigt hade spelkonsolerna fått hård konkurrens av hemmadatorer och det såg inte alls ljust ut för tv-spels branschen.

Om vi snabbspolar fram 35 år så är det svårt att föreställa sig en värld utan tv-spel, och allt mer tyder på att det kommer vara ännu svårare i framtiden.
Branschen går bättre än någonsin, spelen blir allt mer avancerade och man har bland annat gått om filmbranschen vinstmässigt.

Men sedan några år så har de gamla spelen, från åren innan och efter tv-spelskraschen blivit allt mer populära. Dessa retrospel har fått de stora spelkonsolstillverkarna att återutge sina gamla konsoler i mini-versioner. Dessutom så görs det nyretrospel, alltså helt nya spel som är gjorda för att se ut och kännas som de flera decennier gamla spelen.

P1 Kulturs Saman Bakhtiari bestämde sig för att ta reda på varför dessa retrospel åter blivit så populära och begav sig därför till en retrospelsfestival.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista