Den döende dandyn
Den döende dandyn Foto: MAJA SUSLIN / TT

Nordic impressions – Norden hälsar på i USA

6:32 min

Utställningen Nordic Impressions visas på ett av Washingtons mest kända konstmuseum – The Phillips Collection. Det är ett samarbete mellan museet och de nordiska ambassaderna för att visa det unikt nordiska i konsten.

– Ljuset i skandinavisk konst är så annorlunda jämfört med det amerikanska, säger museebesökaren Nancy Rennolds som fastnat framför danska 1800-talsmålaren Jörgen Sonnes Midsommarnatt. Under en skimrande ljus natthimmel vilar kvinnor vid en källa som enligt myten kan göra sjuka friska.

Vi befinner oss i utställningens mytologiska rum. På väggen brevid hänger en finsk nationalromantisk skildring från Kalevalaeposet och mittemot svävar ett troll i hophopkläder – en videoprojektion gjord av norska Tori Wrånes.

Det här är också curatorn Klaus Ottmans favoritrum:

– Det blir intressant med en ung norsk video- och performancekonstnär bredvid en finsk nationalskatt från mitten av 1800-talet, säger Klaus Ottman.

Verken hänger ihop eftersom de bottnar tydligt i nordisk mytologi, precis som tavlan Midsommarnatt. Men tillsammans tycker han att de bildar de något nytt och oväntat. Klaus Ottman har byggt upp utställningen intuitivt och enligt några tematiska trådar. Det mytologiska är en. Naturen, en annan.

– Nordbor har en speciell relation till naturen och är mer måna om naturen, menar Klaus Ottman som tycker det är särskilt tydligt bland unga nordiska konstnärer. En hel vägg är täckt med foton på raukar från vattnen utanför runt Islands kust. I ett annat rum samsas samiska textilkonstverk från Sverige och Finland.

Ottman har arbetat med utställningen i tre år och han har gjort flera resor till de nordiska länderna. Svenska ambassaden i Washington har tillsammans med de andra fyra nordiska ambassaderna här finansierat utställningen som bland annat innehåller verk av August Strindberg, Anders Zorn, Nils Dardel och Mamma Andersson.

Mest känd sen tidigare bland de kvinnliga nordiska konstnärerna är finska Helene Scherfbeck:

Klaus Ottman beskriver de dova färgerna och stillheten i Scherfbecks tavla Sömmerskan som hänger i samma rum som tidigare innehållit en separatutställning med den finska konstnären.

Och just den stora andelen nordiska kvinnliga konstnärer utgör en tredje tematisk tråd i utställningen och är kanske det som överraskade Klaus Ottman mest när han började orientera sig i den nordiska konsten.

–Jag förbluffades över den stora mängden tavlor gjorda av kvinnliga konstnärer, redan förra århundradet, säger Klaus Ottman. Det är en stor skillnad jämfört med här i USA där konsten länge varit mer mansdominerad.

Blandningen av tidsåldrar och oväntade kombinationer har varit ett sätt för utställningen att bryta med det förväntade. Klaus Ottman beskriver också hur han fått förhålla sig till det som många amerikaner idagförknippar med nordisk kultur – mörka deckarskildringar:

– Den sortens nordisk kultur är väldigt populär just nu, säger Ottman. Och det mörka finns också i konsten men här finns så mycket mer än så och det har han velat lyfta fram genom utställningen.

Så vad är det då för bild av Norden som museibesökarna får med sig? Tillbaka i det mytologiska rummet funderar Nancy över vad verken förmedlar:

Det är roligt med kopplingarna mellan nu och då och hur man genom dem får en känsla för människorna i Norden tycker Nancy.

I ett annat rum är Barbara Hall bekymrad över en dansk tavla som föreställer en man med clownmask som hängt sig.

– Det här tavlan är obehaglig, konstaterar Barbara. Men funderar hon vidare:

– Lever man så mycket utan dagsljus förstår man att det kan bli så.

Christine Neuman kom hit för landskapsmålningarna och tycker definitivt att det är de klassiska verken som är behållningen:

– Man ska väl inte säga det i radio, men jag skippade allt nytt säger Christine som betänker sig som reaktionär vad gäller nordisk konst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista