Gang of Four - gammalt blir som nytt

Rockmusiken har under många år ridit på en retrovåg där nya band försöker låta som äldre förlagor och gamla grupper återförenas i en takt ingen trodde vara möjlig. Ofta handlar det om ett rent växelspel. Genom att referera bakåt skapar de unga musikerna ett nytt intresse för gamla avsomnade projekt ingen trodde skulle turnera eller ge ut skivor igen.

Så när ungtuppar som skotska Franz Ferdinand och amerikanska The Rapture med flera hämningslöst mjölkade konceptet spretiga gitarrer till stötigt funkkomp var det bara en tidsfråga. När skulle vi få höra en ny skiva av engelska Gang of Four? Bandets storhetstid varade mellan 1978 och 1982 men idag är det dags igen. Det nya albumet heter ”Return The Gift” och är nyinspelningar av Gang of Fours gamla låtkatalog. Kulturnytts Fredrik Wadström har upptäckt att retrovågen inom rockmusiken har gått så långt att den börjar likna konceptuell konst.

Det låter ju bekant när Andy Gills gitarr växlar med David Allens bas i den 27 år gamla ”Damaged Goods”. Gitarren är fetare, produktionen lite snyggare, men det är exakt samma arrangemang. Fast hur lät låten egentligen i slutet av 70-talet?

Jo, plåtigare och plattare och med inte alls särskilt distad gitarr. Och så Jon Kings torra pratsång ovanpå alltihop.

Det kanske är svårt att idag förstå hur originellt det där var, men Gang of Four lyckades ta plats i det utrymme punken hade bänt upp och samtidigt bryta ny mark. Det räckte långt att låtarna inte gick i fyrtakt och att texterna inte lät som de vanliga slagorden, snarare som någon slags komprimerad politisk poesi. Gang of Four var i sitt eget universum och det är kanske inte så konstigt att det tog några decennier innan den riktiga uppskattningen infann sig.

Att släppa albumet ”Return The Gift” ligger helt rätt i tiden, inte alls bara för att intresset för Gang of Four är större än någonsin. Själva det konceptuella tänkandet att samma musiker 25 år senare går in i studion och så bra de bara kan försöker spela samma låtar om igen med ny teknik men i exakt samma arrangemang är den logiska utvecklingen på det som nu pågått i ett antal år. Vi har hört samplade citat ur äldre låtar till dansbeats eller remixade poplåtar som knappt går att känna igen. Nu har vi nått nästa fas när banden börjar härma sig själva. Allra tydligast har det varit de konserter i London där arrangörer har bjudit in band till teaterscener för att de ska - på någons uttryckliga beställning - återskapa ett av sina klassiska album på scenen, från första till sista låten i exakt samma ordning som på albumet. Patti Smith spelade hela debutalbumet ”Horses” från 1975 i juni i år. Iggy and the Stooges gjorde ”Funhouse” i augusti och för några veckor sedan gjorde - förstås - Gang of Four en konsertversion av albumet ”Entertainment” från 1979.

Ett av skälen till att Gang of Four nu släpper de nyinspelade men inte nytolkade gamla låtarna är att bandet inte tycker att de gamla inspelningarna lever upp till hur de lät live på den tiden. Det är förstås ett fåfängt försök att lura tillbaka tiden till tidigt 80-tal igen. De gamla klassiska inspelningarna har flätats ihop med tiden så att mycket mer hörs i dem än bara toner och rytm. Det låter som norra Englands vrede när Thatcher blev premiärminister, som lördagkvällar med den sedan ett år tillbaka bortgångna BBC-diskjockeyn John Peel, det låter som nålens skrap mot vinylen, osv.

De kan slamra och gnissla men det bästa Gang of Four kan åstadkomma med en ny fast gammal skiva är att aktualisera frågor om vad är original och vad är kopia - och går det att kalkera sig själv? Själva musiken händer det just inte så mycket med.

Fredrik Wadström

fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".