Kulturskolor i små kommuner hotas av neddragningar

2:52 min

Verksamheten i 70 kulturskolor ser med oro inför en framtid med neddragningar och i vissa fall hot om nedläggning. Det visar en ny rapport från Kulturskolerådet.

Jon går nionde klass i den jämtländska kommunen Krokom och han sitter och övar på sin senaste läxa – gitarriffet till Mission Impossible.

Som elev på kulturskolan i Krokom tror han att det hade varit klurigare att behövt lära sig spela gitarr på egen hand.

– Hemma hade jag nog hållit på och försökt spela efter någon på Youtube eller så. Nu blir det en annan sak när man går kulturskolan. Det blir lättare att fokusera, säger han till P4 Jämtland.

I Krokoms kommun har kulturskolan de senaste åren krympt. På fyra år har antalet lärartjänster minskat från nio till sju och med den neddragningen finns exempelvis ingen dans eller teaterlärare.

Stefan Konradsson är verksamhetschef på kulturskolan i Krokom.

– Vi är inte egentligen en kulturskola idag, vi är en musikskola, säger han och fortsätter:

– Ju färre resurser vi har desto svårare kan det vara. Man kan naturligtvis arbeta på andra sätt, men det krävs personer och har vi inte det finns det en risk att barn i de glesare delarna av kommunen inte kommer få ta del av kulturskolan.

Krokoms kulturskola är inte ett undantag i statistiken. Enligt Kulturskolerådets nya rapport ser 70 kulturskolor en negativ eller osäker framtid där besparingar eller hot om nedläggning väntar de kommande fyra åren.

Över 80 procent av de skolorna återfinns i kommuner med ett befolkningsantal omkring 10 000 invånare eller färre. Torgny Sandgren är generalsekreterare för kulturskolerådet.

– Vi ser på något vis hur landet slits isär. På vissa håll finns väldigt goda möjligheter för barn att delta i kulturutövande, men på andra håll ser vi stora utmaningar, säger Torgny Sandgren.

Vem har ansvaret för att ändra på det här då?

– Det är förstås ett delat ansvar. Kommunerna står för de huvudsakliga kostnaderna, men även staten måste ha ett ansvar. Tittar vi på våra grannländer är det statliga stödet till kulturskolorna i Sverige relativt lågt i jämförelse. I Finland står staten för över 50 procent av kostnaderna, medan i Sverige är det kanske 1 procent. 

Krokoms kommun är sextonde störst till ytan i landet och rymmer samtidigt också 16 grundskolor, utspridda i kommunen. Långa avstånd är ett problem i ett flertal av de kommuner som har litet befolkningsantal och som har svårt ekonomiskt.

– Det kan ju bli svårigheter att nå alla skolor då. För vi vill ju naturligtvis ägna oss åt undervisningen och inte åt att åka bil, säger verksamhetschef Stefan Konradsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista