Sände piratradio – jagades av Säpo och försvaret

2:57 min

Två bröder sände piratradio från en liten by i Västerbottens inland och jagades av andra radioamatörer, försvarsmakten och SÄPO.

På Umeå Europeiska filmfestival 2018 är det bland annat premiär för en ny dokumentär om Sveriges första radiopirater. 

Gunnar och John Figaro arbetade med skogsbruk i byn Lomsjö utanför Åsele, men mer hågkomna är de som Sveriges första radiopirater – jagade av hundratals amatörpejlare, försvaret och SÄPO under spionskräckens 50-tal.

Brödernas lillebror, Harald Figaro, medverkar i dokumentären.

– De försökte ju krysspejla dem, men när de fick en träff så la bröderna om antennen, säger Harald Figaro med ett skratt.

1951 fanns bara en rikstäckande radiokanal, där det sändes sådant som föredrag, gudstjänster eller kammarmusik.

En utmaning har varit att det inte existerar några sparade radiosändningar eller rörliga intervjuer med bröderna. Simon Öhman Jönsson har regisserat den nya dokumentärfilmen Radio Black Peter tillsammans med Helena Wikström. 

– Vi fick leta i arkiv och hitta gamla tidningsartiklar och löpsedlar för att få en överblick. Sen blev nästa steg att lära känna dem som bor uppe i Lomsjö och få deras förtroende för att berätta historien.

Gunnar Figaro byggde helt enkelt en egen sändare på hemgården. Och signalen hördes långt.

– Vi har lite olika uppgifter. Någon säger Australien, någon säger södra Sverige. Amerika har vi också fått höra. Det kunde nog hörts ganska långt om förutsättningarna var goda, säger regissör Helena Wikström.

Skulle den här filmen kunna säga något om vårt samhälle idag?

– Det kan den göra på flera sätt. Både upphovsrättsligt, men också med tanke på rädslan mot främlingar som var så uttalad från staten på 50-talet.

I Radio Black Peter hördes, till skillnad från riksradion, populärmusik, även om bröderna bara hade 16 stenkakor att variera mellan.

Oron från statsmakten var att radiosändningen skulle kunna innehålla kodade meddelanden till en främmande makt. Genom att ge falska sändaradresser i radion lyckades bröderna sända många veckor innan de till slut åkte fast.

Regissörerna tror att bröderna hade humor. Den som rattade in programmet lagom till att det skulle börja fick nämligen alltid höra signaturmelodin från den välkända spionfilmen "Den tredje mannen".

Brödernas storasyster Svea Håkansson medverkar i dokumentären och även om hon själv inte var helt nöjd med brödernas utsändningar, tror hon att de visste vad de höll på med.

– Nog tänker jag att Gunnar var beredd på att det skulle bli som det vart, säger Svea Håkansson i dokumentären.

Under helgen har filmen premiär på Umeå Europeiska filmfestival och den kommer att visas på SVT veckan innan jul.